Fekete Károly református püspök hirdetett igét a debreceni görögkatolikus főszékesegyházban

Hazai – 2023. január 19., csütörtök | 13:16

Debrecenben január 15-én, az ökumenikus imahét első napján az Attila téri Istenszülő oltalma görögkatolikus főszékesegyházban gyűltek össze a történelmi egyházak hívei. Az istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét; az imádságon részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke köszöntötte a híveket. Rámutatott: egy héten át, minden este az egyházak egységéért, a külső és belső békességért imádkoznak majd.

A ökumenikus imahét debreceni alkalmait összegyűlt perselyadományokat a debrecen-szabadságtelepi református templomban történt tűzeset utáni károk helyreállítására fordítják.

Fekete Károly püspök a napra javasolt evangéliumi részen, az irgalmas szamaritánus történetén keresztül magyarázta a cselekvő szeretet erejét, ami felülemelkedik a közönyön és a szemlélődő magatartáson.

„Jézus üzenetének célkeresztjében az a szomorú tény áll, hogy egyre több ember válik csupán nézővé. Olyan nézővé, aki a nyilvánvalóan gonosz helyzetekben is megmarad szemlélőnek. Jézus ezért határozottan a nézőszám csökkentéséért mondja el ezt a történetet, hogy növekedjen azoknak a száma, akik elkezdenek nézőből cselekvővé válni” – mutatott rá Fekete Károly.

Az irgalmas szamaritánus nem tudta elnézni a nyomorúságot, győzött benne az emberség. „Ebben a könyörületességben Jézus tulajdonképpen önmagáról beszél. Jézus ezt a történetet illusztrációként ajándékozza nekünk, hogy milyen is az ő szeretete” – mondta Fekete Károly. Hangsúlyozta, Jézus szeretete aktív, kezdeményező, távolságot áthidaló szeretet. A szamaritánus cselekvését nem az határozza meg, hogy kivel tesz jót, hanem azt, hogy mivel teheti azt. A jót feltétel nélkül, sorra adja, ezért mondhatjuk azt, hogy a

Jézus szeretete teljes szeretet: „minden lát, mindent hall, mindent ért és ezért mindent ad”

– fogalmazott a református püspök.

Az imaalkalmat Szarka Gergely parókus vezette.

Szöveg: Szilágyi Szilvia /TTRE

Fotó: H. Varga Eszter/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria