Feldebrőn tartották az Egri Főegyházmegye hagyományos papi találkozóját

Hazai – 2023. június 23., péntek | 15:47

Kádár László érsek teremtette meg az Egri Főegyházmegyében a papi találkozók hagyományát. A bélapátfalvi apátsági templom felújítása miatt a korábban megszokott helyszín helyett idén június 22-én Feldebrőn gyűltek össze a lelkipásztorok.

A papi lelkigyakorlat zárásaként tartott szentmisén Bíró László nyugalmazott tábori püspök tanításában úgy fogalmazott:

a kereszténységben minden keresztstruktúrájú, felfelé és lefelé is mutat, és van horizontális dimenziója.

A papszenteléskor Istenre, felfelé nézünk és stabilan állunk a földön. A vízszintes gerenda jelzi, kik is vagyunk. A közösséget mutatja.

A papszentelés kapcsán Bíró László elmondta: a Szűzanyáról a Szentírás többször leírja, hogy a szívével gondolkodott és szívében hordozta a bölcsességet. Ez példát ad nekünk hűségével és engedelmességével együtt.

A papság és a betegség kapcsán a püspök így fogalmazott: a felszentelt pap kiszolgáltatva, a fájdalmak között is pap marad, mert

a pap jel, aki mindig formálja az embereket.

Ternyák Csaba érsek köszönetet mondott Bíró László püspöknek a lelkigyakorlatért, a találkozás öröméért. A jubilálók köszöntésében kiemelte Katona István rubinmisés nyugalmazott segédpüspököt, akit szentelésének évfordulóján ünnepeltek Nyíregyházán; köszöntötte az arany- és ezüstmisét ünneplőket, s megemlékezett az elhunyt lelkipásztorokról.

A főpásztor felhívta a figyelmet arra, hogy vonzó papi élettel kell ráirányítani a fiatalok figyelmét a hivatásra, hogy meghallják Isten hívó szavát.

Az érsek bemutatta és köszöntötte az újmiséseket és a felszentelt diakónusokat.

A főpásztor ismertette a következő időszak fontos programjait: az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatot, a káplántalálkozót és az ünnepélyes tanévnyitót, melyet Miskolcon tartanak majd.

A szentmise végén Kakuk Ferenc érseki irodaigazgató kihirdette az augusztus 1-jétől érvényes személyi és szervezeti változásokat. Ezekről részletesen ITT lehet tájékozódni.

Forrás: Egri Főegyházmegye/Bérczessy András

Fotó: Szent István Televízió/Federics Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria