Felfüggesztette a budapesti és magyarországi metropolita kormányzását az orosz ortodox egyház

Kitekintő – 2024. július 29., hétfő | 16:45

Bizottságot állított fel az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa a budapesti és magyarországi egyházmegye ügyeinek vizsgálatára, és az eljárás idejére felfüggesztette Hilarion Alfejev budapesti és magyarországi metropolita kormányzását – adta hírül az MTI július 25-én.

Az orosz ortodox egyház honlapján csütörtökön megjelent zsinati jegyzőkönyv szerint Hilarion metropolitát felfüggesztették a zsinati bibliai és teológiai bizottsági elnöki, valamint a teológiai és teológiai oktatással foglalkozó zsinatközi jelenlét bizottságának elnöki tisztségével kapcsolatos teendői alól is.

A zsinat mindkét említett bizottság megbízott elnökévé Mefogyij Zinkovszkij jegorjevszki püspököt nevezte ki, a budapesti és magyarországi egyházmegye ideiglenes igazgatásával pedig Nyugat-Európa pátriárkai exarcháját, Nyesztor Szirotenko korszuni (herszoneszi) és nyugat-európai metropolitát bízta meg ideiglenesen.

Hilarion 2022. júniusi budapesti kinevezéséig volokalamszki metropolita és a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke volt az orosz ortodox egyháznál.

Forrás: MTI

Fotó: Magyarortodox.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria