Felmentették a Rimshát hamisan megvádoló imámot Pakisztánban

Kitekintő – 2013. augusztus 28., szerda | 9:12

Augusztus 17-én az iszlámábádi bíróság felmentette a vádak alól Hafiz Mohammed Khalid Chishti imámot, aki hamisan vádolta meg káromlással a 14 éves, írni-olvasni nem tudó, szellemileg visszamaradott keresztény kislányt, Rimsha Masihot.

Az Iszlámábád szegénynegyedében élő kislányt szomszédai azzal vádolták meg, hogy elégette egy olyan könyv lapjait, melyen Korán-idézetek voltak olvashatók. Az eset a szent könyv meggyalázásának számít, mely Pakisztánban akár életfogytig tartó börtönbüntetést is vonhat maga után.

Rimsha Masih három hetet töltött fogságban az ország egyik legkeményebb börtönében, majd feltételesen szabadlábra helyezték. A bíróság novemberben ejtette a vádat ellene. Ennek ellenére a kislánynak és családjának bujkálnia kellett, míg át nem mentették őket Kanadába.

Az ügy, mely heves nemzetközi visszhangot váltott ki, tovább folytatódott, amikor kiderült, hogy a szóbanforgó iszlámábádi szegénynegyed mecsetjének imámja tette a Koránból származó, megégetett lapokat a kislány táskájába, és ő bujtotta fel a szomszédokat is, hogy tegyenek ellene feljelentést. Mindezt annak reményében, hogy kiüldözheti a keresztényeket a városnegyedből.

Mindezek napvilágra kerülését követően letartóztatták Hafiz Mohammed Khalid Chishti imámot is, és őt vádolták meg káromlással a megégetett Korán-lapok miatt. Azonban nem sokkal letartóztatása után feltételesen őt is szabadlábra helyezték.

„A bíróság minden vádat ejtett Khalid Chishti ellen” – nyilatkozta Wajid Ali Gilani, az imám ügyvédje. Az ügyvéd szerint a vádakat nem lehetett bizonyítani, a tanúk pedig mind visszaléptek. Történt ez annak ellenére, hogy tavaly a Pakisztáni Ulémák Tanácsa, mely több muzulmán szervezetet – köztük szélsőségeseket is – képvisel, „pártatlan és alapos” nyomozást kért a Rimsha-ügyben, és „szigorú eljárást” a vádlók ellen, amennyiben a kislány ártatlannak bizonyul.

La Croix/Magyar Kurír