Felsőfokú műszaki képzés indul a Jászságban az EKKE és az Óbudai Egyetem együttműködésében

Hazai – 2024. június 7., péntek | 9:47

Gépészmérnöki alapképzés levelező munkarendű szakot indít a 2024/25-ös tanév szeptemberétől az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) és az Óbudai Egyetem az EKKE Jászeberényi Campusán – jelentette be a két intézmény rektora június 5-én Jászberényben, kiemelve: a képzésre már az idei nyári pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek az érdeklődők.

A 250 éves múlttal rendelkező Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) büszke örökségére, ugyanakkor 21. századi intézményként kiemelt feladata, hogy reagáljon a jelen kor kihívásaira. „Valljuk, hogy az intézmény jövőjének kulcsa a több évszázados hagyományok értékeinek megőrzése mellett a gazdasági-társadalmi kihívásokra való megfelelő válaszok megadásában rejlik” – emelte ki az eseményen az EKKE rektora. Pajtókné Tari Ilona hangsúlyozta: ennek szellemében született megállapodás arról, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képzési helyet biztosít az Óbudai Egyetem számára a gépészmérnöki alapképzési (BSc) szakjának oktatásához a 2024/25-ös tanév szeptemberétől. Mint fogalmazott: a jászberényi képzési portfólió bővítését a helyi igények hívták életre.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora azt mondta: versenyképes gyakorlati tudást kínálnak a jelentkezőknek, akik számára előnyt jelenthet, hogy helyben szerezhetnek diplomát.

„Terveink között szerepel, hogy a gépészmérnöki alapképzést nappali munkarendben is elindítjuk, emellett egyetemünk és a katolikus egyetem közös gépészüzemmérnöki (BProf) alapképzési szak alapítását és indítását tervezi” – tudatta az Óbudai Egyetem rektora. „A szak képzési programját a térség munkaerőpiaci igényeinek figyelembevételével dolgozzák ki, ezzel is segítve a fiatal tehetségek helyben maradását, tudáshasznosítását, közvetve pedig a régió gazdasági fejlődését” – tette hozzá Kovács Levente kiemelve, hogy az idén szeptemberben induló képzéshez a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar biztosítja az oktatókat.

A képzés elindításáról szóló megállapodás ünnepélyes aláírást követően a két rektor 11 helyi vállalkozás vezetőjével írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy a szeptemberben induló gépészmérnök képzésnek gyakorlati helyet biztosítanak. Elhangzott, hogy további 6 cég jelezte csatlakozási szándékát a programhoz.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Fotó: Nagy Adri

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria