Felszentelték az első amazóniai bennszülött papot

Kitekintő – 2018. március 25., vasárnap | 17:13

Március 17-én Brazíliában, az Amazónia vidékén fekvő São Gabriel da Cachoeira egyházmegyében pappá szentelték Geraldo Trindade Montenegrót. Az újmisés Geraldo atya a huszonhárom amazóniai bennszülött törzsből az első helyi származású katolikus pap.

Edson Tasquetto Damian megyéspüspök végezte a szentelés szertartását, melyre nagyon sokan érkeztek a környező településekről – voltak, akik több napi evezéssel érkeztek az ünnepre.

A szabályos szentelési szertartást sajátos paraliturgia kísérte, tánccal és énekekkel – a bennszülöttek leírhatatlan örömmel fogadták saját vérüket papjukként, aki a szentmise után tollas fejdíszt kapott, arcát rituálisan kifestették, elismerésük és nagyrabecsülésük jeleként. A banawi törzs tagjai mélyen hívő keresztények.

Geraldo Trindade Montenegro az Ayarí folyó mentén, Araripirá Cachoeirában született, Brazília és Kolumbia határán. Manus város egyházmegyeközi szemináriumában végezte teológiai tanulmányait, melynek végén egy éven át felszentelt diakónusként dolgozott Río Içana katolikus plébániáján.

Az újmisés pap a Fides missziós hírügynökség kérdésére válaszolva elmondta, hogy hivatása azért született, mert átérezte, hogy Amazónia térségének szüksége van saját papjaira. Később megtapasztalta, hogy a papság ennél többet is jelent, és most azt vallja: Jézus jelenléte szeretne lenni népe körében. Azt kérte a püspökétől, hadd szolgáljon saját törzse tagjai körében, bárhogy is fogadják, mert szeretné megmutatni nekik, hogy a pap egy velük, értük és mellettük van, velük dolgozik, és nem parancsol nekik. Püspöke elfogadta a kérését, így Geraldo atya szülőfaluja plébánosa lett.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria