Felszentelték a görögkatolikus szociális szolgáltató központ kápolnáját Hajdúnánáson

Hazai – 2024. szeptember 12., csütörtök | 9:47

Most már Szent Liturgiát is tarthatnak a hajdúnánási Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ kápolnájában. A görögkatolikus hagyományok szerint csak hitelesített antimenzionon szabad liturgiát végezni; ezt a liturgikus eszközt helyezték el a hajdúnánási kápolnában szeptember 5-én.

A szolgáltató központ ellátottjaiban és a lelki vezetőkben már régóta megfogalmazódott az igény arra vonatkozóan, hogy részt vehessenek Szent Liturgián. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha fel van szentelve a kápolna. Így vált időszerűvé az antimenzion elhelyezése.

Az antimenzion (görög eredetű szó) egy finom szövetből készült téglalap alakú kendő, a bizánci szertartásban a Szent Liturgia kelléke. Eredetileg pótolta az oltárt, ezért hordozható oltárnak is nevezik. A rajta levő kép Krisztus keresztről való levételét ábrázolja. A kendő valamelyik szent ereklyéjének egy kis darabját rejti viaszba foglalva. Az ereklyét a püspök helyezi be, ő szenteli meg nagycsütörtökön, és pecsétjével is hitelesíti. Összehajtva fekszik az oltáron, kiterítve ráhelyezik a diszkoszt a kenyérrel és a kelyhet a borral. A képet felirat veszi körbe, ugyanaz, ami Jézus halotti leplén is olvasható: „Az istenfélő József levevén a fáról a te legtisztább testedet, tiszta gyolcsba göngyölé, és illatos szerekkel ellátva új sírba helyezé.”

A szertartás során a szenteltvízzel való meghintés után felöltöztették az oltárt, felhelyezték rá a hétágú gyertyatartót, majd felkerült az antimenzion, vagyis az ereklyekendő is.

Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ 2021. július 1-jétől működik a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában. A hajdúnánási Fürdő utcai telephely állami tulajdonból került egyházi fenntartásba a szintén helyben működő Magyar utcai épülettel együtt. A Fürdő utcai telephelyen 109 férőhelyen nyújtanak idősek otthona ellátást, szakápolási engedéllyel és főzőkonyhával együtt. A kápolna kialakítása 2022-ben kezdődött az épületen belül. A felújítás során elkészült az ikonosztázion állványa és az ikonok, majd az oltár és egyéb berendezések, liturgikus eszközök beszerzésével folytatódott a kápolna kialakítása. 

„Milyen érdekes, hogy a mi Mesterünk, amikor betér valahová, isteni mivoltában szeretne rejtőzködő és titokzatos maradni. Ez az egészen különleges találkozás az Isten fiával azonban nem maradhatott titokban” – kezdte tanítását Seszták István. A főhelynök szerint ugyanis bizonyos értelemben az Egyháznak mindig az a feladata, hogy

azt a titkot, amit az Isten jelenléte, a bennünk és köztünk való isteni jelenlét jelent, ne engedjük titokban maradni. Bárhol is élünk, bármilyen szolgálattal is bízott meg minket a Jóisten, elengedhetetlenül fontos, hogy ez a szolgálat segítse e titok föltárulását,

hogy amit az Isten ki akar nyilvánítani magából, az mások számára is elérhető, hozzáférhető legyen. Mint mondta: legyen ez a kápolna most már erre fölszentelt hely és lehetőség arra, hogy megéljük ezt a misztériumot, tudjuk önmagunk és mások számára is Isten titkát közvetíteni.

Lukács Imre parókus szerint nemcsak a központban lakók, de a hajdúnánásiak is új liturgikus térrel gazdagodtak, amelyben természetesen más felekezetek is megtarthatják a jövőben az imádságos órákat.

Simon Mihály, az intézmény vezetője köszöntőjében megerősítette: alapelvük a minőségi gondoskodáson, megismerésen és tiszteleten alapuló ápolás, hogy az ellátottak szellemi leépülése, fizikai aktivitásának csökkenése miatt életminőségük ne romoljon. Ehhez jó bánásmódot, szükségleteiknek és állapotuknak megfelelő ellátást, ápolást nyújtanak számukra. A közös imaórák, majd a jövőben a Szent Liturgiák még közelebb viszik őket Istenhez.

Az ünnepi alkalmon felszólalt még Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat alelnöke, Szólláth Tibor polgármester és Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója is. Beszédeik ITT olvashatók. 

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria