Fénykupolával idézik meg Budapesten Jézus születésének történetét

Kultúra – 2023. december 15., péntek | 12:50

800 éve az olaszországi Greccio városában Assisi Szent Ferenc állított először betlehemet. Az évszázados hagyományt most a dévai Szent Ferenc Alapítvány is felidézi: december 12-től különleges fénykupola látható Budapesten.

1223-ban az itáliai Greccio városában állítottak először betlehemet. A később világszerte elterjedt hagyomány Assisi Szent Ferenc nevéhez kötődik, aki szentföldi zarándoklatáról visszatérve így szerette volna feleleveníteni Jézus születésének történetét.

Az idén 800 éves hagyományról a dévai Szent Ferenc Alapítvány is megemlékezik. Böjte Csaba atyáék Sepsiszentgyörgyről Budapestig zarándokoltak egy Greccio 800 rendszámú mobil betlehemi karavánnal.

„Tudjuk, hogy a Szent Család, mielőtt megszületett volna a Kisjézus, Betlehemben szállást keresett. Kopogtattak itt is, ott is. Ezt a szép szokást felelevenítve megyünk egy mobil betlehemmel Budapestre” – mondta még az indulás előtt Böjte Csaba ferences szerzetes. Magyarország területén Debrecenben, Miskolcon és Jászapátiban álltak még meg.

December 12-én a budapesti Erzsébet téren nyílt meg a „betlehemi dóm”, aminek a fénykupolájában egy látványos, 360 fokos vetítést nézhetünk meg. „Jön az angyal, aztán a Szent Család, a bibliai napkeleti bölcsek… Egy ilyen hang- és fénylátványt szeretnénk nyújtani a térre kizarándoklóknak” – ismertette Böjte Csaba.

A látogatók a dévai Szent Ferenc Alapítványról is többet megtudhatnak. A vetítésre december 22-ig minden nap 17 óra és 22 óra között kerül sor; a belépés ingyenes.

Forrás: infostart.hu

Fotó: Betlehem 800 Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria