Ferenc pápa a vértanú kopt keresztényekért imádkozott

Ferenc pápa – 2015. február 17., kedd | 17:05

Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában február 17-én a reggeli szentmisében személyes hangú homíliában emlékezett a vasárnap Líbiában lefejezett huszonegy egyiptomi kopt keresztényre – tudósít a Vatikáni Rádió.


„Ajánljuk fel ezt a szentmisét a lefejezett huszonegy kopt testvérünkért. Meggyilkolásuk egyetlen oka az volt, hogy keresztények. Imádkozzunk értük, hogy az Úr vértanúként fogadja őket, és imádkozzunk a családjaikért, Tavadrosz (alexandriai kopt pátriárka) testvéremért, aki oly sokat szenved! Légy az én védelmezőm, Istenem, menedékem és mentsváram, vezess engem!” – kérte Ferenc pápa beszédében.

Mindnyájan képesek vagyunk a jóra, de képesek vagyunk arra is, hogy leromboljuk azt, amit Isten teremtett. Az özönvíz pusztításáról szóló olvasmányról elmélkedve a pápa kijelentette: az ember képes lerombolni a testvériséget, és ebből születik a háború, a megosztottság. Ferenc pápa kemény és határozott hangon ítélte el azokat, akik „halállal kereskednek”: fegyvert árusítanak a háborúban szemben álló feleknek, hogy folytatódhasson a háború.

Ferenc pápa a Teremtés könyvének drámai szakaszához fűzte gondolatait, mely az Isten haragját mutatja be az ember gonoszsága miatt, és előre jelzi az özönvíz pusztítását. A pápa keserűen állapította meg, hogy az ember hatalmasabbnak tűnik az Istennél, és képes arra, hogy lerombolja, amit az Isten teremtett. A Biblia számos példája tanúsítja, milyen gonoszságra képes az ember: Szodoma és Gomorra példájától kezdve egészen Bábel tornyának építéséig. A gonosz befészkelte magát az emberi szív mélyére.

De atyám, ne legyen ilyen negatív – mondhatják erre néhányan. De ez az igazság! Képesek vagyunk lerombolni a testvériséget is: Káin és Ábel a Biblia első lapjain! Lerombolják a testvériséget. Ez a háború kezdete, nem igaz? A féltékenység, az irigység, a kapzsiság, a mind nagyobb hatalom vágya. Igen, ez negatívnak látszó, de realista megközelítés! Vegyetek csak elő egy újságot, mindegy melyiket, lehet baloldali, középutas vagy jobboldali, mindegy! Meglátjátok, hogy a hírek kilencven százaléka a pusztításról szól. Több mint kilencven százaléka! És ez mindennap így van!

Mi történik az ember szívében? – tette fel a kérdést Ferenc pápa. Jézus azt mondta, hogy az ember szívéből származik minden gonoszság. A mi gyenge szívünk meg van sebezve.

Mindig bennünk van a vágy az autonómiára, a függetlenségre – hangsúlyozta a pápa. – „Azt teszem, amit akarok, és ha akarok valamit, azt meg is teszem. És ha háborút akarok csinálni, akkor háborút csinálok.” De miért vagyunk ilyenek? Azért, mert lehetőségünk van pusztítani, ez itt a probléma! A háborúban, a fegyverkereskedelemben… Hogy is van ez? Vállalkozók vagyunk... Mivel is kereskedünk? A halállal? Vannak országok, amelyek fegyvereket adnak el az egyik harcban álló félnek, és aztán a másiknak is, hogy tovább folytatódjon a háború. Az ember képes a pusztításra! És ez innen jön, belőlünk. A szív minden belső szándékában ott van a rossz! Bennünk van ez a mag, ez a lehetőség. De a miénk a Szentlélek is, aki megment! Választanunk kell, a kis dolgokban!”

A pápa óva intett a fecsegéstől, mások megszólásától – akár a plébánián, akár különféle közösségekben, amikor feltűnik a féltékenység és irigység, amikor a plébánoshoz megyünk megrágalmazni valakit. Ez az a gonoszság, a rombolás képessége, ami mindannyiunkban megvan. Az egyház most, nagyböjt közeledtével arra ösztönöz, hogy gondolkodjunk el ezen.

Ferenc pápa ezután a napi evangéliumról beszélt, melyben az apostolok egymással veszekednek, mert elfelejtettek kenyeret hozni magukkal. Az Úr arra inti őket, hogy óvakodjanak a farizeusok és Heródes kovászától. Ezt a két példát használja: Heródest, aki gonosz és gyilkos, és a farizeusokat, akik képmutatók! Ezt követően arra emlékezteti őket Jézus, amikor megtörte az öt kenyeret, valamint arra buzdítja őket, hogy gondoljanak az üdvösségre és mindarra, amit az Úr tett értünk. De ők nem értették, mert a szívük megkeményedett, hevesen, gonoszul vitatkoztak egymás között, azt keresték, ki a vétkes azért, hogy elfelejtkeztek a kenyérről.

Komolyan kell vennünk az Úr üzenetét – hangsúlyozta a pápa. – Nem furcsa dolgokról beszél, ez nem egy marslakó beszéde! Az ember képes arra, hogy nagyon sok jót tegyen!

Ferenc pápa Teréz anya példájára utalt: egy asszony, aki a mi korunkban élt. Mindnyájan képesek vagyunk sok jót tenni, de képesek vagyunk pusztítani is, pusztítani kicsiben és nagyban, akár a saját családunkban is! Képesek vagyunk elpusztítani a gyerekeket, amikor nem engedjük, hogy szabadságban nőjenek fel, amikor nem segítjük őket a jó növekedés útján, amikor szinte megsemmisítjük őket. Éppen ezért szükséges az állandó szemlélődés, az imádság, az egymással való beszélgetés, hogy ne essünk bele a gonoszságnak ebbe a csapdájába, ami mindent elpusztít.

Jézus emlékeztet minket arra, hogy van erőnk. Emlékezzetek erre! Ezt mondja ma nekünk: „Emlékezzetek rám, aki értetek ontottam a véremet, emlékezzetek rám, aki megváltottalak benneteket, mindannyiatokat. Emlékezzetek rám, nekem van erőm végigkísérni benneteket az élet útján, nem pedig a gonosz útján; a jóság útján, azon az úton, ahol jót teszünk egymásnak, nem a rombolás, hanem az építés útján: hogy felépítsünk egy családot, egy várost, egy kultúrát, egy hazát, egyre nagyobb dolgokat.”

Ma, a nagyböjt kezdete előtt kérjük az Úrtól azt a kegyelmet, hogy segítségével mindig a jó utat válasszuk, és ne engedjük, hogy a kísértések elcsábítsanak és rossz útra vigyenek bennünket – fejezte be homíliáját Ferenc pápa a kedd reggeli szentmisén.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír