Ferenc pápa április 11-én teszi közzé a rendkívüli szentévet meghirdető bullát

Ferenc pápa – 2015. április 1., szerda | 12:33

A március 13-i bejelentés után a Szentatya az irgalomnak szentelt jubileumi évet bulla közzétételével hirdeti meg hivatalosan április 11-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján a Szent Péter-bazilikában – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A kihirdetés rítusa magában foglalja a bulla egyes részeinek felolvasását a vatikáni bazilika szent kapuja (Porta Santa) előtt. Ezt követően Ferenc pápa vesperást vezet az Isteni Irgalmasság ünnepének vigíliáján. Ezzel is különös hangsúlyt kíván fektetni a rendkívüli szentév alapvető témájára: Isten irgalmasságára.

A bulla kifejezés az azonos latin szóból származik. Eredetileg azt a fémkapszulát jelölte, amely a viaszpecsétet védte. A pecsétet a különleges jelentőségű dokumentumokhoz csatolták egy vékony zsinórral, ezzel bizonyítva azok hitelességét és tekintélyét. Idővel a kifejezés már magát a dokumentumot jelölte, ahogy ma is használják minden különleges jelentőségű pápai dokumentum esetében, amelyet a hagyomány szerint pápai pecséttel kell ellátni.

Egy jubileumi év meghirdetésének bullája, különösen is a rendkívüli szentév esetében, az időszak megjelölésén túl tartalmazza a szentév legfontosabb eseményeinek leírását. Alapvető dokumentum, amely bemutatja azt a lelkületet és szándékot, amellyel a pápa meghirdeti azt az egyház számára. Ezenkívül utal a szentév remélt gyümölcseire is.

A rendkívüli szentév bullájának közzétételére kiválasztott alkalom világosan tükrözi a Szentatya különleges figyelmét, amelyet az irgalmasság témájának szentel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria