Ferenc pápa audiencián fogadta a Pápai Missziós Művek képviselőit a Vatikánban

Ferenc pápa – 2024. május 31., péntek | 11:12

Ferenc pápa május 25-én, szombaton audiencián fogadta a Pápai Missziós Művek képviselőit, akik a Róma-közeli Sacrofanóban tartják közgyűlésüket. Arra buzdította őket, hogy legyenek kreatívak és kitartóak a nehézségekkel szemben, felidézve az életüket a hitükért feláldozó vértanúk példáját.

Ferenc pápa szombaton a Pápai Missziós Művek éves közgyűlésének résztvevőihez fordulva három olyan alapvető jellemzőre összpontosított beszédében, amelyek különösen fontosak az Egyház küldetéséért folytatott szolgálatukban: a szeretetközösség, a kreativitás és a kitartás.

A pápa mindenekelőtt küldetésük szeretetközösségi dimenzióját emelte ki. Tekintettel arra, hogy az a szeretet, amellyel Isten eljön, hogy megkeressen és üdvözítsen minket, a zarándokegyház missziós jellegének is az alapja itt a földön. „Arra kaptunk meghívást, hogy az Istennel és testvéreinkkel való szeretetközösség lelkületét éljük meg.” Ezzel kapcsolatban a pápa óva intett a prozelitizmustól, az erőszakos térítéstől: a keresztény küldetés „nem valami elvont igazság vagy vallási meggyőződés közvetítéséről szól – kevesebb prozelitizmusra van szükségünk –, hanem mindenekelőtt az, hogy mindazoknak, akikkel találkozunk, lehetővé tegyük, hogy képesek legyenek megtapasztalni Isten szeretetét.”

Miközben a Pápai Missziós Művek megújítja alapszabályzatát a Praedicate Evangelium kezdetű apostoli konstitúció értelmében, Ferenc pápa arra buzdította őket, hogy növekedjenek a „missziós szeretetközösség lelkiségében”, amely „az Egyház jelenlegi szinodális útjának alapja”. „Mivel a missziós megtérés útja mindenki számára szükséges, elengedhetetlen, hogy lehetőséget biztosítsunk a személyes és közösségi képzésre annak érdekében, hogy növekedjünk a »közösségi« missziós lelkület dimenziójában.” A pápa kiemelte a szinodális dimenziót: „Ne felejtsük el, hogy a szeretetközösségre hívás magában foglalja a szinodális stílust: járjunk együtt, figyeljünk egymásra, folytassunk párbeszédet”.

Ferenc pápa ezt követően a kreativitásról szólt. Emlékeztette a Pápai Missziós Műveket, hogy „az evangéliumi kreativitás az isteni szeretetből fakad, és minden missziós tevékenység olyan mértékben kreatív, amilyen mértékben Krisztus szeretete az eredete, a formája és a célja”. „Tehát az ilyen szeretet az evangelizálás új útjaira ösztönöz és mások, különösen a legszegényebbek szolgálatára.” „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elfojtsuk a misszionáriusi alkotói szabadságot!” A kreativitás azért is fontos, hogy ösztönözze azon egyének, csoportok és intézmények nagylelkűségét, akik támogatni kívánják az Egyház missziós törekvéseit.

Végül Ferenc pápa kiemelte az elszántságot, vagyis a tudatosságot és a kitartást a célok és a cselekvés terén. Emlékeztette őket, hogy az isteni küldetés „az emberek fáradhatatlan keresése”. Ezért arra buzdította a Pápai Missziós Műveket, hogy a nehézségek és a küzdelmek ellenére is tartsanak ki munkájukban, és ne engedjenek a legyőzöttség érzésének, utalva arra, hogy egyes keresztények egészen a vértanúságig elmennek, hogy tanúságot tegyenek Krisztusba vetett hitükről. Kötetlen szavakkal rámutatott a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén, Észak-Kivuban a közelmúltban meggyilkolt katolikusokra, valamint a 2015-ben az úgynevezett Iszlám Állam által Líbiában meggyilkolt kopt mártírok tanúságtételére. „A vértanú egyház a kitartás egyháza, amelyet az Úr visz előre – nyomatékosította a pápa. – Bár sok kihívással, összetett helyzettel, teherrel és fáradtsággal találkozhatunk, amelyek az egyházi életet kísérik, ne csüggedjetek!” „Ha az Isten művének szemléléséből fakadó pozitív szempontokra és örömre összpontosítunk, akkor tudni fogjuk, hogyan kell türelemmel szembenézni még a problémás helyzetekkel is, hogyan kell kerülni a bénultságot és a legyőzöttség lelkületét.” Ferenc pápa hangsúlyozta a türelem fontosságát az út szélére sodródott emberek gyengeségei iránt: „Ne döbbenjetek meg, legyetek együttérzőek és várjatok – mondta. – Az egyik dolog, ami megdöbbent engem, az az Úr türelme: tudja, hogyan kell várni.”

Beszéde végén Ferenc pápa megköszönte a Pápai Missziós Művek nagylelkűségét és odaadását a hívek missziós felelősségének előmozdítása terén, „kiváltképpen a Pápai Missziós Művek Szent Gyermekség Művének a gyermekek felé nyújtott gondoskodásában”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria