Ferenc pápa az imáról és a hivatásról beszélgetett a jezsuitákkal Szingapúrban

Ferenc pápa – 2024. szeptember 13., péntek | 17:04

Szingapúri apostoli látogatásának első napján, szeptember 11-én, szerdán délután Ferenc pápának egyetlen programja volt: „szívélyes és testvéries” találkozón vett részt az országban szolgáló jezsuita szerzetestársaival.

A pápa néhány órával korábban érkezett a szigetállamba 45. külföldi apostoli útjának negyedik, egyben utolsó állomására. A Szentatya a kimerítő utazás után a pihenésnek szentelte napját, amely alól kivételt jelentett a jezsuitákkal való találkozás; délkelet-ázsiai és óceániai útján immár a harmadik jezsuita közösséggel találkozott. Az első találkozót Jakartában tartották szeptember 4-én, kétszáz jezsuita részvételével; a másodikat szeptember 10-én, kedden, Dili városában Kelet-Timorban, a Jézus Társasága mintegy negyven tagjával.

A Szingapúr kereskedelmi központjától félórányira, egy dombon található Xavéri Szent Ferenc Lelkigyakorlatos Központ csarnokában 25 jezsuita gyűlt össze szerdán, főleg szingapúriak, de néhányan máshonnan érkeztek, például Malajziából. „Volt néhány fiatalember, egy újonnan felszentelt pap, és néhány idősebb, néhány beteg jezsuita. A pápa nagyon kedves volt velük” – számolt be Antonio Spadaro, a Kultúra és Nevelés Dikasztériuma helyettes titkára, aki elkísérte a pápát a látogatásra, és a találkozón is jelen volt. „A találkozó a szokásnak megfelelően egy óráig tartott. És mint mindig, nagyon szívélyes, testvéri találkozó volt... a pápa sokáig akart beszélni. Úgy tűnt, nem akarja elhagyni ezt a nagyon meghitt és családias légkört.”

Antonio Spadaro SJ, a pápa állandó útitársa X- (korábbi Twitter-) fiókjában tette közzé a fényképeket, amelyeken egy mosolygós és nyugodt Ferenc pápát láthatunk. Az olasz jezsuita szerzetes elmondta, hogy a pápa azonnal teret engedett a kérdéseknek. A témák változatosak és igényesek voltak, kezdve azokkal a kihívásokkal, amelyek itt és most várnak az Egyházra. „A pápa világossá tette, hogy hittel kell szembenézni az emberi kihívásokkal, és hangsúlyozta, hogy ma Ázsia kulcsfontosságú kontinens. Tehát a jezsuiták arra hivatottak, hogy ezen a helyen éljenek, ahol nagyon sajátos kihívások vannak” – magyarázta Spadaro atya.

A pápa hangsúlyozta az ima fontosságát is, amely szintén „kihívás”, olyan értelemben, hogy „mindig Pedro Arrupe atya mintáját követve, az ima lelkületével nézzünk szembe a társadalom kihívásaival”. A spanyol származású jezsuita 1965-től 1983-ig volt a Jézus Társasága rendfőnöke, Isten szolgájának nyilvánították, és a boldoggá avatása folyamatban van. „Ferenc pápa többször szólt e nagyszerű rendfőnök személyéről, és kijelentette, hogy nagyon közel áll hozzá, és alig várja, hogy elérkezzen a boldoggá és szentté avatása” – mondta Spadaro atya.

A beszélgetés során lelkipásztori témákban sem volt hiány. „A pápa mindenekelőtt a hivatásokról beszélt, és arról, hogy például egyáltalán hogyan is léteznek, vagyis hogy vannak olyan emberek, fiatalok, akik be akarnak lépni a szerzetesi életbe, de néha félnek a képzéstől. „A pápa azt javasolta, hogy ne csökkentsük az elvárásokat” – osztotta meg Antonio Spadaro. E tekintetben a pápa hangsúlyozta a „magas színvonalú és megfelelő képzés fontosságát, hogy szembe tudjunk nézni korunk kihívásaival”.

A beszélgetésben Arrupe atya személye mellett Matteo Ricci, Kína nagy jezsuita apostola is szóba került. „Ő egy másik kiemelt alak volt, mert referenciapontot jelentett itt a jezsuiták számára” – hangsúlyozta Antonio Spadaro.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria