Ferenc pápa az Olasz Katolikus Akció fiataljaihoz: Szeressünk, így talál rá újra a világ a békére

Ferenc pápa – 2023. december 16., szombat | 14:01

Az Apostoli Palota Konzisztóriumi termében fogadta december 15-én Ferenc pápa az Olasz Katolikus Akció ifjú tagjait. A gyerekek és fiatalok énekkel köszöntötték a Szentatyát, aki rögtönzött szavakkal köszönte meg a dalt. A pápa előre megírt beszédét átnyújtotta a delegáció vezetőjének, majd egy rövid imát és áldást követően egyenként üdvözölte a jelenlévőket.

A háborúban meghalt gyermekek emlékére egy-egy csillagot hoztak magukkal a szervezet tagjai.

A pápa köszöntötte a Katolikus Akció olasz nemzeti elnökét és főasszisztensét, a felelősöket és nevelőket, akik kísérik a gyerekeket és a fiatalokat a hit útján.

Karácsony arra emlékeztet, hogy Isten szeret minket és velünk akar lenni. Ezért született meg Jézus, lett kicsinnyé, élt családban Máriával és Józseffel, és most is mellettünk és bennünk él, mert szeret minket, a barátunk.

Ez egy csodálatos ajándék, ami ráadásul még egy ajándékot hoz magával: hogy mi is testvérként szerethetjük egymást – mondta Ferenc pápa.

Mekkora szükségünk van ma erre! Sok nép, sok fiatal szenved a háború miatt – állapította meg a pápa, majd a jelképekről szólt, melyeket a háborúban meghalt gyermekek emlékére hoztak magukkal az Olasz Katolikus Akció tagjai. Tudjátok, hány gyerek halt meg Gázában a mostani háborúban? – tette fel a kérdést. – Több, mint háromezer... Hihetetetlen, de ez a valóság. Ukrajnában több mint ötszáz, Jemenben pedig a háború évei alatt több ezer gyerek halt meg. Emlékük arra szólít minket, hogy mi is világosság legyünk a világ számára, hogy megérintsük sok ember szívét, különösen azokét, akik meg tudják állítani az erőszak spirálját.

Szeretni Istent és szeretni egymást: csak így talál rá újra a világ a fényre és a békére, melyre szüksége van, ahogyan azt az angyalok énekelték Betlehemben.

Szeretni Istent és a többieket: a családban, a plébánián, az iskolában, és az utcákon, amerre nap mint nap jártok majd, hogy segítsetek mindenkinek megmutatni, még irányt változtathatunk, választhatjuk az életet és újra remélhetünk.

Beszéde végén a teremtett világ szeretetére is felhívta a pápa az Olasz Katolikus Akció fiataljainak figyelmét. Jól megragadja a lényeget és egyben a remény üzenetét hordozza a mottó, melyet idei évre választottak: „Ez a te otthonod!”. Segít megérteni, hogy Isten arra hív minket, hogy felismerjük és tiszteljük a minket körülvevő szépséget a természetben és a személyekben, hogy így növekedjük az egymással való osztozásban és testvériségben.

„Kedves fiatalok! Karácsonykor Isten megmutatja szeretetét és arra szólít, hogy szeressünk: szeressük őt, a többieket és a teremtett világot. Válaszoljunk hívására, barátságunkkal és gyöngédségünkkel egy nagy ölelésben egyesítve az eget és a földet! Boldog karácsonyt!” – búcsúzott a pápa az Olasz Katolikus Akció tagjaitól.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria