Ferenc pápa az olasz Szent Pál Társulathoz: A fiatalok zsivaja felráz

Ferenc pápa – 2023. december 12., kedd | 11:15

A Szentatya december 7-én, csütörtökön délelőtt a vatikáni Kelemen-teremben fogadta az Olasz Nemzeti Szent Pál Társulat (ANSPI) tagjait, a szervezet létrejöttének 60. évfordulója alkalmából. A társulatot Battista Belloli atya alapította, és Giovanni Battista Montini érsek, a későbbi VI. Pál pápa támogatta.

A II. Vatikáni Zsinat idején alapították – a gyermek- és ifjúsági oratóriumok és csoportok számára – a Szent Pál Társulatot, mely a lelkipásztori megújulást, a keresztény és humán nevelést tűzte ki célul. Az audiencián Ferenc pápa arra biztatta a szervezet tagjait, hogy bátran és kreatívan vigyék tovább ezt a prófétai tervet, amelyre az Egyháznak és az egész olasz társadalomnak szüksége van. Egy olyan időszakban, amelyben a világot az erőszak, a hatalmaskodás és a gyűlölet uralja, továbbra is munkálkodjanak a nevelés érdekében, támogassák a családokat, hogy a testvériség szépségét közvetítsék mindenkinek.

Az Olasz Nemzeti Szent Pál Társulat (Associazione Nazionale San Paolo Italia, ANSPI) szabadidős, kulturális és művészeti programjai mindig az emberi személyre összpontosítsanak. A teljes személyt kell szívükön viselni, minden – érzelmi, pszichológiai, spirituális, értelmi és fizikai – dimenziójával. Bosco Szent János szavaival élve: jó keresztényeket és tisztességes állampolgárokat kell nevelni, tudatában annak, hogy a nevelést nem lehet lezárt szakaszokra bontani. Az egyházi és a civil szféra ugyanazon érem két oldala, nem állhatnak szemben egymással, mert mindkettő hozzájárul az egyén és a közösség javához.

Ahhoz, hogy egy gyermeket felneveljünk, egy egész falura szükség van – tartja egy afrikai mondás, amelyet Ferenc pápa azért idézett, hogy rámutasson: ma különösen időszerű, hogy szövetségeket hozzunk létre. Ezáltal tudunk ugyanis érett személyeket nevelni, és újraszőni a kapcsolati hálót egy testvéribb emberiség érdekében. A Szent Pál Társulat különböző területeken valósítja meg ezt az együttműködést: oratóriumi hálózatok, nyári tevékenységek, iskola utáni foglalkozások révén, melyek az önkénteseknek köszönhetően a befogadás és az integráció műhelyei – fogalmazott a Szentatya. – „Hidat képeznek a családokkal, az adott területtel, az egyházi közösséggel és a társadalommal. Tartsátok nyitva a kapukat, de főként karotokat és szíveteket! Nem könnyű, de tudjuk, hogy a másik ember mindig gazdagság, melyet őrizni és értékelni kell.”

Beszéde végén Ferenc pápa Néri Szent Fülöpöt idézte, aki gyakran mondogatta: „Legyetek vidámak, legyetek vidámak!” A vidámság a legjobb gyógyszer. Amikor valaki elveszti az öröm képességét, akkor valami rossz dolgot hordoz belül. A keresztények nem lehetnek szomorúak, mert az evangélium öröm, reménység, világosság, az üdvösség hirdetése – figyelmeztetett a Szentatya. – Ehhez kapcsolódik az önzetlenség, az ingyenesség megtapasztalása, mert ez mosolyt fakaszt, Isten gyermekeinek öröméről tanúskodik, és ilyenkor létrejön az a jófajta „zaj”, amely felszabadít.

A fiatalok zsivaja nem más, mint álmaik hangja, lelkesedésük hangja, azé a vágyuké, hogy főszereplők legyenek és megváltoztassák a világot, hogy zenévé alakítsák korunk fals hangjait.

Ez a zsivaj pedig jót tesz nekünk, fölráz a hamis bizonyosságok és a kényelmes szokások langymelegéből – mondta a társulat tagjaihoz intézett beszédében Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria