Ferenc pápa: „Mindenkinek mindene lettem” – ez legyen a Vöröskereszt stílusa

Ferenc pápa – 2024. április 6., szombat | 17:58

Az Olasz Vöröskereszt alapításának 160. évfordulója alkalmából április 6-án, szombaton délelőtt a szervezet hatezer tagjával találkozott Ferenc pápa a vatikáni VI. Pál teremben. Megköszönte nagylelkű szolgálatukat, amelyre napjainkban a háborús pusztítások miatt is egyre nagyobb szükség van, és arra kérte őket, hogy álljanak továbbra is szolidaritás globalizálásának szolgálatában.

A pápa örömmel köszöntötte az alapítása 160. évfordulóját ünneplő Olasz Vöröskeresztet, amely 1864. június 15-én jött létre Milánóban az Olasz Háborús Sebesülteket és Betegeket Segítő Egyesület Bizottsága létrejöttével. A háború okozta pusztítás és szenvedés láttán egy olyan humanitárius „kitörés” született akkor, amely konkrét gesztusokban, segítségnyújtásban és gondoskodásban nyilvánult meg, nemzetiségi, társadalmi, vallási vagy politikai nézetkülönbség nélkül.

Ez a szeretetáramlat azóta sem szűnt meg, hiszen a világszerte működő Vöröskereszt hatékony és értékes jelenléte, főként a háborús övezetekben, ma is éppoly szükséges. Ferenc pápa ennek kapcsán külön köszönetet mondott a munkatársak háborús körülmények között nyújtott szolgáltatásaiért és mindennapi segítségnyújtásáért.

A Vöröskereszt az emberség, a pártatlanság, a semlegesség, a függetlenség, az önkéntesség, az egység és az egyetemesség elvei jegyében annak látható jele, hogy a testvériség lehetséges

– hangsúlyozta a Szentatya. – Ha az embert helyezzük a középpontba, akkor párbeszédet lehet folytatni egymással, együtt dolgozhatunk a közjóért, túllépve a megosztottságon, lebontva az ellenséges falakat, leküzdve az érdek és a hatalom logikáját, amely elvakít és ellenséggé tesz.

A hívő ember számára minden ember sérthetetlen. Isten minden emberi teremtményt szeret, és ebből erednek elidegeníthetetlen jogai. E meggyőződés jegyében sok jóakaratú ember találkozik egymással, felismerve az élet legfőbb értékét és főként a legsebezhetőbbek védelmének szükségességét. Köztük is a legsérülékenyebbek a gyerekek, akik most a háború következtében elfelejtenek mosolyogni – figyelmeztetett Ferenc pápa.

A pápa beszédében kifejezte: bátorítja a Vöröskereszt tagjait; megköszöni pótolhatatlan szolgálatukat a konfliktusövezetekben és a környezeti katasztrófák által sújtott területeken, az oktatás és az egészségügy területén, valamint a migránsok és legsebezhetőbbek érdekében tett szolgálatukért, Olaszországban és szerte a világon.

A Vöröskereszt maradjon mindig beszédes szimbóluma a testvérek iránti szeretetnek, amelynek nincsenek határai, sem földrajzi, kulturális, társadalmi, gazdasági sem vallási értelemben.

Utalva a szervezet 160. évfordulójának megünneplésére választott mottóra – „Mindenhol bárkiért” – a Szentatya kiemelte: ez egy univerzális dolog, amely elkötelezettséget jelent, de egyben stílust, életmódot és jelenlétet is.

„Mindenhol, bárhol”, hiszen egyetlen kontextus, összefüggés sem mentes a szenvedéstől, testi-lelki sebektől, sem a kicsi sem a nagyobb közösségekben. A szolidaritást nemzeti és nemzetközi szinten is globalizálni kell, mert „minden embert testvérnek kell elismerni, és a mindenkit magába foglaló társadalmi barátságra törekvés nem puszta utópia, hanem valóság – idézett a pápa a Fratelli tutti kezdetű enciklikájából. – Ehhez azonban olyan társadalmi és politikai rendre van szükség, amelynek lelke a társadalmi „szeretetszolgálat”, olyan szabályokkal, amelyek mindenhol garantálják az emberi jogokat és biztosítják a találkozás kultúráját a tág horizontú emberek számára.

A bárki szó ellenben olyan társadalmat jelent, amelyben a „mi” gondolat megelőzi az „én” önző szemléletét. A „bárki” szó így arra emlékeztet bennünket, hogy minden embernek megvan a maga méltósága, és megérdemli a figyelmünket: állapota, fogyatékossága, származása vagy társadalmi helyzete miatt nem tekinthetünk másfelé, nem vethetünk el senkit sem. Ferenc pápa ezért arra kéri a Vöröskereszt tagjait, hogy továbbra is álljanak ki rászoruló testvéreik mellett, hozzáértéssel, nagylelkűséggel és odaadással, főként amikor a rasszizmus és a megvetés konkolya üti fel fejét. Éppen a kapcsolattartás ápolása teszi lehetővé azt a társadalmi barátságot, amely senkit nem rekeszt ki.

A pápa az Olasz Vöröskereszt jubileumi mottóját Pál apostol egyik mondatához hasonlította a korinthusiakhoz írt első levelében: „Mindenkinek mindene lettem” (1Kor 9,22). A népek apostola mindenkit el akar érni, hogy mindenkit eljuttasson az evangélium örömére.

Ez a Vöröskereszt stílusa, valahányszor testvéri lélekkel sietnek a szenvedés enyhítésére.

A mostani húsvéti időszakban kérjék a kegyelmet, hogy legyenek a testvériség és a béke eszközei, főszereplők a szeretetben és egy testvéri, szolidáris világ építői – buzdított a Szentatya. Végül áldását adta a Vöröskereszt tagjaira, önkénteseire és családtagjaikra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria