Ferenc pápa a béke és az élet kultúrájának építésére hívott a humanitárius világnapon

Ferenc pápa – 2023. augusztus 22., kedd | 17:07

2008 óta augusztus 19-én ünnepeljük a humanitárius világnapot, tisztelegve azok előtt, akik a humanitárius ügyek szolgálatában szakemberként, aktivistaként vagy önkéntesként dolgoznak, illetve dolgoztak, különös tekintettel azokra, akik az általuk képviselt ügyért életüket áldozták. Ferenc pápa a Twitter-oldalán közzétett üzenettel hívta fel a világnapra a figyelmet.

Ferenc pápa a világnapon írt tweetjében ismét felhívást tett közzé a béke építésére, amely erőfeszítéseket igényel és megköveteli a társadalmi szintű részvételt, valamint a nemzetközi intézmények alapvető üzleti tevékenységének megváltoztatását. „A mi felelősségünk, hogy segítsük a szívekből kiirtani a gyűlöletet és az erőszakot. Bátorítsuk a fegyverek letételét, a hadikiadások csökkentését, hogy a humanitárius szükségletek kielégíthetők legyenek, és hogy a halál eszközei az élet eszközeivé váljanak.”

A humanitárius világnapot az ENSZ Közgyűlése vezette be azokra emlékezve, akik éppen húsz éve, 2003. augusztus 19-én, a bagdadi Canal Hotelben történt bombamerényletben vesztették életüket. A támadásban huszonketten meghaltak és többtucatnyian megsebesültek, az áldozatok közül tizennyolcan az ENSZ munkatársai voltak.

A világnap céljai közé tartozik az is, hogy világszerte felhívja a figyelmet az aktuális humanitárius problémákra és kihívásokra, köztük a segélyprogramok munkatársait fenyegető veszélyekre, a segítségre szorulók elérését akadályozó tényezőkre, valamint az élelmiszerárak emelkedéséből, a bizonytalan piaci helyzetből, a vízhiányból és a klímaváltozásból adódó körülményekre, amelyek megnehezítik a segélyprogramok lebonyolítását.

Jelenleg több mint 130 millió ember van válságban háborúk vagy természeti katasztrófák miatt, akiknek humanitárius segítségre van szükségük. A humanitárius segélyeket nyújtók nem hiányoznak, általában jól felkészültek, akiket az emberség, a pártatlanság, a semlegesség és a függetlenség alapvető elvei jellemeznek. Olyan emberekről van szó, akik munkájukkal érzékenyítik a közvéleményt a polgári lakosság körülményeire vonatkozóan, bár tudatában vannak, hogy egyre kockázatosabb elkötelezettség teljesítését vállalják. A humanitárius segítséget nyújtókat ért balesetek és támadások száma 2003 óta a háromszorosára nőtt. Átlagosan közel 450 humanitárius segítőt ölnek meg, sebesítenek meg vagy rabolnak el évente.

Forrás: Vatikáni Rádió; unhcr.org

Fotó: un.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria