Ferenc pápa a Comunione e Liberazione mozgalomnak: Őrizzétek az egységet!

Ferenc pápa – 2024. február 3., szombat | 12:00

Január 30-i keltezéssel Ferenc pápa levelet írt a Communione e Liberazione mozgalom és a Memores Domini közösség vezetőinek, Davide Prosperi világi elnöknek és Filippo Santoro püspöknek. Megerősíti őket küldetésükben és arra bíztatja őket, hogy járjanak tovább a megkezdett úton, ugyanakkor a felmerült problémák kapcsán arra is figyelmeztet, hogy vigyázzanak a karizmát is őrző egységére.

A Szentatya levele köszönetet mond Davide Prosperi világi elnöknek és Filippo Santoro püspöknek a január 15-én nála tett látogatásukért, melynek során tájékoztatták őt a Communione e Liberazione mozgalom és a Memores Domini közösség életéről. Ferenc pápa bátorítással fordul feléjük, és hálás az Úrnak azért az életerőért, amelyet a mozgalom folytonosan tanúsít a mai férfiak és nők felé irányuló evangelizációs és karitatív munkájában.

Nagyon megvigasztalja annak a tudata, hogy a mozgalom mennyire komolyan és segítőkészen fogadták a 2022. október 15-i kihallgatáson az ő és a Világiak, a Család és Élet Dikasztériuma által a mozgalomhoz intézett szavait. A pápa arra bíztatja őket, hogy haladjanak tovább ezen az úton, és megerősíti őket az ebben az időszakban végzett munkájukban.

Az Isten Szolgája, Don Luigi Giussani mennyei születésének ünnepe és a mozgalom születésének 70. évfordulója alkalmából a Szentatya különösen is szívből ajánlja nekik és a mozgalom minden követőjének, hogy vigyázzanak a köztük levő egységre, mert egyedül az Egyház papjai követésében megvalósuló egység képes az időben megőrizni azt a karizmát, amelyet a Szentlélek adott Don Giussaninak: „Új parancsolatot adok nektek: szeressétek egymást; ahogy én szerettelek titeket, úgy ti is szeressétek egymást. Arról ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást” – utalással Jézus szeretetparancsára, melyet az utolsó vacsorán adott övéinek (Jn 13,34–35).   

Az alapító Don Luigi Giussani (1922–2005)

Az egység megőrzése és annak biztosítása érdekében, hogy a mozgalom a karizma által egyre alkalmasabb módon tudja értelmezni az időt, amikor a Jézus Krisztusba vetett hitről tanúságot kell tenni, túl kell lépniük a köztük sajnos még mindig jelenlévő személyeskedő magyarázkodásokon, amelyek azzal a kockázattal járnak, hogy magát a karizmát egyoldalúan értelmezik. Ezért Ferenc pápa arra bátorítja őket és munkatársaikat, hogy folytassák tovább a megkezdett utat, amely egy átfogó jövőkép megőrzésére irányul. Az általuk és a mozgalom vezetését segítők által javasolt nevelői út is hozzájárul néhány félreértés kijavításához és küldetésük folytatásához, a Don Giussani által az Egyháznak adott karizmához való hűségben.

Az alapító halálát követő történetük szempontjából oly meghatározó időszakban ezért Ferenc pápa felkéri a mozgalom minden tagját, hogy járjanak tovább a megkezdett úton az Egyház irányítása alatt, és működjenek együtt készségesen és hűséggel mindazokkal, akiknek hivatása a mozgalom vezetése. Csak ez az állandóan újra felfedezett és ápolt engedelmesség biztosíthatja nekik egymást közt a keresztény élet mind gazdagabb megtapasztalását és a világban való jelenlétük megújulását az egész Egyház javára. Ferenc pápa levele végén a Szűzanya közbenjárását kérve megáldja a mozgalom vezetőit és tagjait.

2022. október 15-én találkozott Ferenc pápa a mozgalom 80 ezer tagjával

*

A mozgalom honlapján közzétették azt az üzenetet is, melyben Davide Prosperi világi elnök beszámol a közösség tagjainak a Filippo Santoro püspökkel együtt a Ferenc pápánál tett látogatásukról: „Kedves barátaim – szól a világi elnök levele – január 15-én egy magánkihallgatás keretében volt lehetőségünk találkozni Ferenc pápával. Beszámoltunk neki a Mozgalom Testvérisége és a Memores Domini közösség életének tavalyi eseményeiről és megújítottuk bizalmunkat az ő atyai szolgálata iránt, Krisztus és az Egyház követésének az útján.” Davide Prosperi elnök nagy örömmel osztja meg mindenkivel azt a levelet, amelyet a pápa akart eljuttatni hozzájuk Don Giussani halálának (19.) évfordulója és a mozgalom születésének 70. évfordulója alkalmából. „Jelentőségteljesek a Szentatya szavai különösen is közösségünknek ebben a mostani idejében. Fogadjuk nyitott szívvel és azonosuljunk a levéllel, Ferenc pápa tekintetével és hitének azzal a tapasztalatával, amellyel felénk fordul.”

Ferenc pápa és Davide Prosperi, a Comunione e Liberazione mozgalom világi elnöke

Davide Prosperi világi elnök és Filippo Santoro, a mozgalom püspöke mélységes hálát éreznek a Szentatya megbecsülése és szeretetének gesztusa iránt, éppen ezért arra kérik a Communione e Liberazione mozgalom és a Memores Domini közösség tagjait, hogy a pápa kérésének megfelelően imádkozzanak érte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Davide Prosperi világi elnök2022. október 15-én találkozott Ferenc pápa a mozgalom 80 ezer tagjával2022. október 15-én találkozott Ferenc pápa a mozgalom 80 ezer tagjával2022. október 15-én találkozott Ferenc pápa a mozgalom 80 ezer tagjávalAz alapító Don Luigi Giussani (1922–2005)2022. október 15-én találkozott Ferenc pápa a mozgalom 80 ezer tagjával2022. október 15-én találkozott Ferenc pápa a mozgalom 80 ezer tagjávalFerenc pápa és Davide Prosperi, a Comunione e Liberazione mozgalom világi elnökeDavide Prosperi és Filippo Santoro püspök audiencián Ferenc pápánál január 15-énFilippo Santoro püspök