Ferenc pápa egy spanyol katolikus magazinnak: Az Egyház nem kész a III. Vatikáni Zsinatra

Ferenc pápa – 2023. augusztus 8., kedd | 14:20

A Szentatya interjút adott a Vida Nueva (Új Élet) spanyol katolikus magazinnak, a lap alapításának 65. évfordulója alkalmából. Hangsúlyozta, hogy az Egyháznak gyakorlatba kell ültetnie a II. Vatikáni Zsinatot, mielőtt megtervezi a III. Vatikáni Zsinatot.

A Vida Nueva spanyol katolikus magazin alapításának 65. évfordulója alkalmából különszámot adott ki, amely teljes egészében Ferenc pápára, a lap régi előfizetőjére összpontosít. A 37. Ifjúsági Világtalálkozó kapcsán a lisszaboni apostoli útja idején megjelent hosszú interjúban a Szentatya számos kérdéssel foglalkozott, beleértve a III. Vatikáni Zsinat összehívásával kapcsolatos spekulációkat, áttekintette tízéves pápaságát; szólt a világ jelenlegi helyzetével kapcsolatos aggodalmairól és a következő tervezett apostoli látogatásairól is.

Egy lehetséges III. Vatikáni Zsinat kapcsán Ferenc pápa kijelentette: úgy véli, még nem érett meg az idő erre, és hozzátette, hogy jelenleg nincs is szükség rá, mivel a II. Vatikáni Zsinat határozatai még nem valósultak meg teljesen az Egyházban.

A jelenleg is zajló ukrajnai háború kapcsán a pápa megerősítette, hogy Matteo Zuppi olasz bíboros, akit különleges megbízottjává nevezett ki, hogy keresse a béke útját, Kínába, Pekingbe utazik, miután Kijevben, Moszkvában és Washingtonban járt. A Szentatya szólt a Vatikán arra irányuló diplomáciai erőfeszítéseiről is, hogy az Oroszország által a háborúban a lakóhelyükről elhurcolt ukrán gyerekek visszatérhessenek szülőföldjükre.

Ferenc pápa elmondta, hogy állandó képviselőt tervez kinevezni, aki hidat képez az orosz és az ukrán hatóságok között.

A Szentatya azt is elárulta, hogy a Vatikán a vallási vezetők részvételével békecsúcs megszervezésén dolgozik, amelynek helyszíne az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban lesz.

Ferenc pápa a Vida Nueva magazinnak adott interjújában beszélt arról is, hogy Koszovóba és Spanyolországba kíván látogatni. Megerősítette, hogy hazája, Argentína is „napirenden van”.

A Szentatyát az Egyházzal kapcsolatos „álmairól” is kérdezték, amely pápasága során visszatérő kifejezés. A pápa reformtörekvésével kapcsolatban bevallotta, hogy időnként „tehetetlennek” érzi magát, ami azonban – mint mondta – „jó, mert megakadályozza, hogy az ember Istennek higgye magát”. Mindenesetre

az Egyházat nem tudjuk megreformálni az evangélium nélkül”

– jelentette ki, az ideológiák ellen pedig óva intett. A világ több mint 1,3 milliárd katolikus pásztorának felelősségével kapcsolatban Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a problémák „soha nem okoztak álmatlanságot” neki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria