Ferenc pápa elbúcsúzott Indonéziától, és elindult Pápua Új-Guineába

Ferenc pápa – 2024. szeptember 6., péntek | 8:29

Ferenc pápa szeptember 6-án, pénteken reggel befejezte négynapos indonéziai látogatását, és Pápua Új-Guineába indult, ázsiai és óceániai apostoli útjának második állomására. A Szentatya gépe helyi idő szerint 10.37-kor (budapesti idő szerint 05.37) szállt fel Jakartából, ahonnan hatórás utazás után érkezik meg Pápua Új-Guinea fővárosába.

Miután Ferenc pápa a napot az apostoli nunciatúrán zártkörűen celebrált szentmisével kezdte, péntek reggel elindult a jakartai Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtérre, ahonnan Port Moresbybe, Pápua Új-Guinea fővárosába repült.

A repülőtéren Indonézia vallásügyi minisztere, valamint a civil társadalom és vallási közösségek képviselői, köztük Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo jakartai bíboros érsek üdvözölték a Szentatyát.

Ferenc pápa időt szakított arra, hogy üdvözölje azokat, akik összegyűltek a búcsúztatására, valamint a földi kiszolgáló személyzet tagjait és a repülését segítő személyzetet.

A Szentatya várhatóan péntek este, csaknem hatórás, 4700 kilométeres repülőút után érkezik meg Port Moresbybe, a Jacksons nemzetközi repülőtérre.

A Szentatya pápua új-guineai látogatása szombat reggel kezdődik, amikor Sir Bob Bofeng Dadae főkormányzónál udvariassági látogatást tesz, majd találkozik az állam és a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival.

Később a nap folyamán ellátogat a Caritas Műszaki Középiskolába, ahol a Callan Services és az Utcai Szolgálathoz kapcsolódó gyerekekkel fog találkozni.

Ezt követően a Szentatya Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek püspökeivel, valamint papokkal, diakónusokkal, férfi és női szerzetesekkel, szeminaristákkal és katekétákkal találkozik a Mária, Keresztények Segítsége kegyhelyen.

Miután James Marape miniszterelnököt az apostoli nunciatúrán magánlátogatáson fogadja, Ferenc pápa vasárnap reggel a Sir John Guise Stadionba utazik, ahol szentmisét celebrál. A szentmisét követően a Szentatya repülővel közel ezer kilométert utazik az ország távoli, északnyugati részén fekvő vanimói egyházmegyébe. Ott az egyházmegye híveivel és misszionáriusok egy csoportjával találkozik, és még aznap visszatér Port Moresbybe.

Az apostoli látogatás utolsó eseményére Pápua Új-Guineában szeptember 9-én, hétfőn délelőtt kerül sor, amikor fiatalokkal találkozik. Ugyanezen a napon Ferenc pápa Port Moresbyből a kelet-timori Dili városába utazik, apostoli útjának harmadik országába.

Az apostoli út részletes programja IDE kattintva érhető el. 

Ribat bíboros Pápua Új-Guineát bemutató írását ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria