Ferenc pápa elbúcsúzott Pápua Új-Gineától, és elindult Kelet-Timorba

Ferenc pápa – 2024. szeptember 9., hétfő | 5:03

Ferenc pápa befejezte négynapos pápua új-guineai látogatását, és Kelet-Timorba utazott, Délkelet-Ázsiát és Óceániát érintő apostoli útjának harmadik állomására.

Ferenc pápa elhagyta Pápua Új-Guineát az Air Niugini nemzeti légitársaság gépével, és a kelet-timori Dili felé tart. A Szentatya repülőgépe 12.12-kor (budapesti idő szerint 4.12) hagyta el a Port Moresby-i Jacksons nemzetközi repülőteret, és helyi idő szerint valamivel 14 óra (budapesti idő szerint 7 óra) után landol Diliben.

Indulása előtt Ferenc pápa még egy utolsó megbeszélést folytatott James Marade pápua-új guineai miniszterelnökkel, akivel péntek esti megérkezése óta többször is találkozott.

Ferenc pápa délkelet-ázsiai és óceániai apostoli útjának felénél jár: befejezte látogatását Indonéziában és Pápua Új-Guineában, és úton van Kelet-Timorba, majd Szingapúrba utazik.

Amint a Szentatyát szállító repülőgép megérkezik Kelet-Timorba, az első hivatalos esemény az elnöki palotánál tartott fogadóünnepség lesz, amelyet helyi idő szerint 18 óra körülre terveznek. Ezt követően, fél hétkor a pápa udvariassági látogatást tesz a köztársasági elnöknél az elnöki palotában. Ezt követően, 19 órakor a Szentatya találkozik az állami hatóságok, a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival az elnöki palota dísztermében, ahol beszédet mond.

Kedden délelőtt a Szentatya meglátogatja a fogyatékkal élő gyermekeket az Irmãs Alma iskolában. Délelőtt fél tízkor püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, felszentelt személyekkel, szeminaristákkal és katekétákkal találkozik a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházban, ahol beszédet mond. Később, 10.45-kor az apostoli nunciatúrán zárt körben találkozik a Jézus Társasága tagjaival. A nap 16.30-kor szentmisével zárul a Taci Tolu Esplanade-on. Másnap reggel a Szentatya Szingapúrba utazik.

Az apostoli út részletes programja IDE kattintva érhető el. 

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria