Ferenc pápa elismeri Lúcia nővér, fatimai látnok hősies erényeit

Ferenc pápa – 2023. június 22., csütörtök | 17:55

Ferenc pápa június 22-én magánkihallgatáson fogadta Marcello Semeraro bíborost, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusát, és felhatalmazta a dikasztériumot hat rendelet közzétételére.

Elismerik Manuel González-Serna Rodríguez és tizenkilenc társa – egyházmegyés papok, szeminaristák, férfi és női világi hívők – vértanúságát, akiket 1936-ban Spanyolországban a hit elleni gyűlöletből öltek meg.

Elismerik Isten Szolgája Antônio de Almeida Lustosa, a Bosco Szent János Szalézi Társaság tagja, Fortaleza érseke hősies erényeit, aki 1886. február 11-én született a brazíliai São João del Reiben, és 1974. augusztus 14-én halt meg szintén Brazíliában, Carpinában.

Elismerik Isten szolgája Antonio Pagani (született Marco), a Kisebb Testvérek Rendjének fogadalmas papja, a Szeplőtelen Szűz Mária Leányai Alázatos Nővérek Társaságának alapítója hősies erényeit, aki 1526-ban született Velencében, és 1589. január 4-én halt meg Vicenzában.

Elismerik Isten Szolgája Mary Lange (született Elisabeth), az Isteni Gondviselés Oblátus Nővérei Intézete alapítójának hősies erényeit, aki 1794 körül született Santiago de Cubában, és 1882. február 3-án halt meg az egyesült államokbeli Baltimore-ban.

Elismerik Isten Szolgája Anna Cantalupo (született Pia), a Páli Szent Vincéről nevezett Isteni Szeretet Leányai Társasága tagjának hősies erényeit, aki 1888. szeptember 3-án született Nápolyban, és 1983. március 17-én halt meg Cataniában.

Elismerik Isten Szolgája Lúcia de Jesus e do Coração Immaculado (született Lúcia dos Santos), a Sarutlan Kármeliták Rendje fogadalmas nővérének hősies erényeit, aki 1907. március 28-án született a portugáliai Aljustrelben, és 2005. február 13-án halt meg Coimbrában.

*

Lúcia nővér 1921-ben jelentkezett dorottyás nővérnek; néhány évet Spanyolországban töltött. 1946-ban visszatért Portugáliába, és engedélyt kapott, hogy a szigorúbb szellemű kármelita rendbe lépjen. 1949-ben örökfogadalmat tett Coimbrában, és haláláig ott élt. 

Az 1917-es Mária-jelenések a Fatima melletti Cova da Iriában történtek, amelynek Lúcia nővér két unokatestvérével együtt volt szemtanúja. A felnőttkort közülük csak Lúcia érte meg. Unokatestvéreit, Ferencet és Jácintát 2000-ben avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Szentszéki Sajtóközpont

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria