Ferenc pápa előszót írt a Nők és szolgálatok a szinodális Egyházban című könyvhöz

Ferenc pápa – 2024. július 14., vasárnap | 15:02

Két bíboros és három teológusnő a szerzője a Nők és szolgálatok a szinodális Egyházban (Donne e ministeri nella Chiesa sinodale) című kötetnek, melyhez Ferenc pápa írt előszót. A szöveget a L’Osservatore Romano vatikáni napilap július 11-én teljes terjedelmében közölte.

A könyv szerzői Linda Pocher szalézi nővér, a római Auxilium Pápai Neveléstudományi Fakultás krisztológus és mariológus professzora, aki a kötet bevezetőjét is írta; Jo B. Wells anglikán püspök, az Anglikán Közösség (a nemzeti anglikán egyházak nemzetközi társulása – a szerk.) főtitkára; Giuliva Di Berardino, a szüzek rendje (ordo virginum) felszentelt tagja a veronai egyházmegyéből, a liturgia szakértője, tanár, spirituális kurzusok és lelkigyakorlatok szervezője; Jean-Claude Hollerich bíboros, luxemburgi érsek, a püspöki szinódus főrelátora; valamint Seán Patrick O’Malley bíboros, a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága elnöke.

A könyv egyfajta „párbeszéd a szerzők között”, amely Ferenc pápa és a bíborosi tanács (C9) 2024. február 5-i megbeszélésén alapult. A pápa akkor először hívott meg három női teológust, hogy vegyenek részt a C9 tanácskozásán, és kínálják fel meglátásaikat és „provokációikat” – ahogy Ferenc pápa nevezte – a nők szerepével kapcsolatban az Egyházban. A július 9-én megjelent új könyv Linda Pocher nővér és más szerzők korábbi munkájából is merít.

Előszavában Ferenc pápa reflektál a témára, pápaságának egyik kulcsfontosságú tételéből kiindulva: „A valóság fontosabb, mint az eszmék”. Megelégedését fejezi ki amiatt, hogy ez az elv vezérli Linda Pocher nővér programját, amelyet a bíborosi tanács számára készített a nők az Egyházban témával kapcsolatban, különös tekintettel az egyházi közösségen belüli szolgálatokra.

A pápa hangsúlyozza: a visszaélések okozta válság rávilágított arra, hogy szembe kell nézni a klerikalizmussal, amely nemcsak a felszentelt papokat érinti. A hatalommal való visszaélés tágabb jelentéséről van szó az Egyházon belül, amely a világi híveket és a nőket is érinti.

A nők meghallgatása egy módja annak, hogy megnyíljunk a valóság felé – írja Ferenc pápa. „Ítélet és előítéletek nélkül hallgatva őket, ráébredünk, hogy sok helyen és számos helyzetben éppen azért szenvednek, mert nem ismerik el őket azért, amilyenek és amit csinálnak, és nem ismerik el azt sem, amit megtehetnének és amik lehetnének, ha volna hely és lehetőség rá. Gyakran azok a nők szenvednek a legtöbbet, akik a legközelebb vannak, akik a leginkább rendelkezésre állnak, akik a legfelkészültebbek és készek arra, hogy szolgálják Istent és országát.”

Ferenc pápa arra hív, hogy az elképzelések helyett inkább a valóságra tekintsünk, nehogy abba a csapdába essünk, amelybe a modern korban maga az Egyház is gyakran beleesett – vagyis, hogy „az eszmékhez való hűséget fontosabbnak tartjuk, mint figyelni a valóságra”.

A valóság mindig jelentősebb, mint az eszme, és amikor a teológia a világos és jól megkülönböztethető eszmék csapdájába esik, akkor elkerülhetetlenül „egy prokrusztészi ággyá változik, feláldozva a valóságot vagy annak egy részét az eszme oltárán” – hangsúlyozza a pápa. (Prokrusztész híres rabló volt a görög mitológiában, aki áldozatait az ágyába fektette, és megkínozta: Ha áldozata nagy termetű volt és kilógott az ágyból, akkor levágott belőle, hogy éppen beleférjen. Ha alacsony volt, akkor addig nyújtotta, míg az ággyal azonos hosszúságú nem lett. Soha senki nem fért be pontosan, mivel titokban két ágya volt. Forrás: Wikipédia)

A Nők és a szolgálatok a szinodális Egyházban című kötet érdeme tehát az, hogy „nem a gondolatból indul ki, hanem a valóság meghallgatásából, a nők egyházi tapasztalatának bölcs értelmezéséből” – állapítja meg Ferenc pápa.

A nők Egyházban betöltött szerepének kérdésével a XVI. püspöki szinódus rendes közgyűlésének októberi második ülésszaka nemrég közzétett munkadokumentuma (Instrumentum laboris) is foglalkozott.

A női diakonátussal kapcsolatban Mario Grech bíboros, a szinódus főtitkára elmondta, hogy a soron következő szinódusi ülésen nem fognak foglalkozni vele, mivel e téma mélyebb vizsgálata a pápa által létrehozott egyik tanulmányi csoport feladata.

Ferenc pápa a női diakonátus kérdését a szolgálati formák tágabb kontextusában a Hittani Dikasztériumra bízta, a szinódusi főtitkársággal folytatott együttműködésben. Ez a törekvés a püspöki szinódus rendes közgyűlés vágyára kíván válaszolni, hogy „jobban ismerjék el és értékeljék a nők hozzájárulását, valamint növeljék a rájuk bízott lelkipásztori felelősséget az Egyház élete és küldetése minden területén”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria