Ferenc pápa érkezése Mexikóvárosba – sombrero, tánc, világító mobiltelefonok

Ferenc pápa – 2016. február 13., szombat | 19:02

Ferenc pápa február 13-án megérkezett a világ egyik legnagyobb városába, Mexikóvárosba – negyedik alkalommal tért vissza pápaként Amerika földjére. Mexikót II. János Pál pápa ötször, Benedek pápa pedig egyszer látogatta meg.


Összesen most hetedik alkalommal köszöntheti a katolikus mexikói nép Róma püspökét a saját földjén. A pápa a 11 500 kilométeres utat tizenöt óra alatt tette meg egy megszakítással és estére érkezett meg Mexikóba. A kései érkezés miatt a hivatalos állami ceremóniákat másnapra helyezték az eredeti terv szerint is, de Mexikó népe éppen ezt a lehetőséget használta ki és olyan fogadtatást rendezett, amit római pápa repülőtéren eddig még nem látott, érkezése valóságos népünnepéllyé vált. Amíg a repülő lassan begördült a Benito Juárez repülőtér elnöki hangárja elé, egy zenekar rázendített a Cielito lindo néven ismert mexikói énekre, miközben népviseletbe öltözött táncosok táncoltak. Mintegy ötezer tarka ruhás mexikói fogadta a pápát a 120 milliós lakosság nevében, zászlóikat és kendőiket lengetve. Amikor Ferenc pápa megjelent a repülőgép ajtajában, az egybegyűltek a pápa nevét skandálták, illetve saját magukat is éltették, hogy ők „a pápa fiataljai”.

Az érkező pápát elsőként Mexikó elnöke, Enrique Peña Nieto és felesége köszöntötték, majd népviseletbe öltözött gyerekek járultak a pápa elé virággal, és Mexikó minden szövetségi tagállamából összegyűjtött egy-egy maréknyi földdel teli kosárkát nyújtottak át neki. Megjelent és főszerepet kapott a mai kor emblematikus eszköze, a mobiltelefon is. Hangosbemondó buzdítására bekapcsolt és fénylő mobiltelefonokat lengetve köszöntötték a pápát. Amíg a Szentatya a köztársasági elnök és felesége kíséretében a repülőtér kijárata felé haladt, a tömeg egy emberként kérte a pápa áldását. A pápa először az egyik kórus gyermekeit áldotta meg, majd sorra odament a zenekarokhoz, kórusokhoz és megáldotta őket.

Ezután került sor a pápa által a repülőtéren emlegetett 23 kiloméretes útra, ezúttal is persze nyitott pápamobillal. Az utat lampionos, mobiltelefonos fényfüzér és lelkes taps kísérte végig, egészen addig, míg Ferenc pápa meg nem érkezett a nunciatúrára.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria