Ferenc pápa: Ezentúl nők is részt vehetnek a lábmosás szertartásában

Ferenc pápa – 2016. január 21., csütörtök | 19:05

Ferenc pápa döntése értelmében a nagycsütörtöki lábmosás szertartásában mostantól nők is részt vehetnek. Döntését a Szentatya még december 20-án közölte levélben Robert Sarahval, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával, a liturgikus módosítást január 21-én hozták nyilvánosságra.


Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció a liturgikus változással kapcsolatban dekrétumot adott ki.

„Teljes mértékben kifejezni Jézus utolsó vacsorán véghezvitt tettének jelentését, önátadását a világ üdvösségéért, határtalan szeretetét” – magyarázza Ferenc pápa Robert Sarah bíborosnak írott levelében azon döntését, melynek értelmében a papok ezentúl nőket is kiválaszthatnak a nagycsütörtöki lábmosás szertartásában való részvételre, mely az utolsó vacsora emlékére bemutatott szentmise keretében történik.

A pápa „alapos megfontolás” után hozta meg a döntését, s így „mostantól az egyház lelkipásztorai Isten népének valamennyi tagja közül választhatnak résztvevőt a szertartásra”. Míg korábban csak fiúk és férfiak vehettek részt a szertartásban, mostantól – mint ahogy azt az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétuma írja – a férfiak mellett nők is választhatók. Ideális esetben ez a csoport álljon nőkből és férfiakból egyaránt, legyenek köztük „fiatalok és idősek, egészségesek és betegek, klerikusok, megszentelt életűek és laikusok”, házasok és nőtlenek egyaránt. Ahogy a kongregáció határozata kiemeli, anélkül hogy megszabná a résztvevők számát, a hívők ezen kis csoportjának ki kell fejeznie Isten népe minden részének sokszínűségét és egységét.

A Szentatya továbbá azt tanácsolja, a papok gondoskodjanak arról is, hogy a lábmosásra kiválasztottak kapjanak tájékoztatást magának a szertartásnak a jelentéséről is, hogy tudatosan, aktívan és gyümölcsözően tudjanak részt venni benne.

Ferenc pápa tavaly a római Rebibbia börtönében tartott nagycsütörtöki szertartás során nők lábát is megmosta.


Forrás és fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria