Ferenc pápa fiatalok kérdéseire válaszol a Popecast újabb adásában

Ferenc pápa – 2023. július 27., csütörtök | 19:15

A lisszaboni ifjúsági világtalálkozó előtt, július 25-én Ferenc pápa a Vatican Media által készített olasz nyelvű Popecast, vagyis pápai podcast második epizódjában különböző hátterű fiatalok személyes történeteit hallgatta meg, válaszolt kérdéseikre, és szavaival vigasztalást és bátorítást nyújtott.

A pápa első podcastja márciusban, pápaságának tizedik évfordulója alkalmából készült. A Popecast második epizódjában több, különböző nehézséggel küzdő és korosztályt képviselő fiatal szerepel.

Ferenc pápa elsőként Giona, egy magát transzneműnek valló és fogyatékossággal élő fiatal történetét hallgatta meg. A pápa bátorító szavakkal válaszolt: „Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk”, és hogy „az Úr mindig, mindig elkísér bennünket. Még ha bűnösök vagyunk is, ő közeledik hozzánk, hogy segítsen nekünk.” 

Edward és Valerij egy közösségben élnek, amely nehéz helyzetben lévő kiskorúak rehabilitációját, társadalomba való reintegrációját végzi. A pápa meghallgatta nehéz családi helyzetük és elhagyatottságuk történetét, ami különféle bűnök elkövetéséhez vezetett, de amelyeket megbántak. A pápa arra kérte őket, gondoljanak arra, hogy hibáink nem akadályozhatják életünket, és „az emberi történet annak sikereivel és kudarcaival együtt folytatódik”. A társadalom olykor egyetlen hiba miatt egy életre minősít bennünket – fogalmazott a pápa. Arra kérte a fiatalokat, hogy sose feledjék: az Úr velük van útjukon, készen arra, hogy kézen fogja segítse őket. A hibáink sokszor elgondolkodtatnak minket, hogy továbbléphessünk.

Arianna a bipoláris zavarával való küzdelmét mesélte el, olykor nagy örömöt él meg, de olyan pillanatok is voltak, amikor az öngyilkosságon gondolkodott. Azt mondta, úgy érzi, hogy „Isten megmentette”. A pápa figyelmesen hallgatta, és arra bátorította, hogy „mindig nézzen előre, ne veszítse szem elől a horizontot… és a horizont az Isten”. Arra hívta a lányt, hogy kövesse az egészségügyi szakemberek kezelési javaslatait. Hozzátette: mindannyian megsérülünk az élet során különböző okok miatt, beleértve a bűnt is, ami miatt szükséges, hogy mindig Isten szeretetének és irgalmának horizontja felé tekintsünk.

Ferenc pápa argentin fiatalokhoz is szólt a hazájukkal és az ottani élet jobbá tételével kapcsolatos reményeikkel kapcsolatban. Kérte őket, hogy használják ki az alkalmat és segítsenek jobbá tenni a társadalmat ebben az erőforrásokban gazdag országban.

A pápa meghallgatta a hitoktató Valeriát is, aki megosztotta fiatal diákjai visszajelzéseit, akik egy átláthatóbb és az emberekhez közelebb álló Egyházat kívánnak. A pápa válaszában emlékeztetett annak fontosságára, hogy az Egyháznak együtt kell haladnia az emberekkel. Figyelmeztetett arra, hogy amikor az Egyház túlságosan bezárkózik önmagába, fennáll annak a veszélye, hogy szektás és megosztott lesz. Hozzátette: az Egyház nagysága sokszínűségében és egységében rejlik.

A pápa ezt követően meghallgatta Giuseppét, aki arról beszélt, hogy otthagyta egyetemi tanulmányait, ideje nagy részét otthon tölti és videojátékokat játszik. A pápa megjegyezte, hogy a nagyrészt interneten élt élete „aszeptikussá”, külső behatásoktól mentessé és elszigeteltté válhat, és így szem elől téveszti a távlatot.

Végezetül Ferenc pápa arra buzdította fiatal beszélgetőtársait a Popecastben, hogy vegyenek részt az ifjúsági világtalálkozó összes eseményén. Ez értékes tapasztalat, amely feltölti őket a közösség, az ünneplés, a remény és az öröm által.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria