Ferenc pápa a finn ökumenikus küldöttséghez: Közös célunk Krisztus, aki maga az út, amin járhatunk

Ferenc pápa – 2024. január 20., szombat | 18:20

Számos egyházmegyében, így Rómában is január 18. és 25. között tartják az ökumenikus imahetet. Immár hagyomány, hogy Finnország védőszentje, Szent Henrik püspök, vértanú emléknapján, január 19-én finn ökumenikus – evangélikus, katolikus és ortodox – küldöttség érkezik a Vatikánba, és találkozik a pápával, ezzel is építve a keresztények egységét.

Ferenc pápa örömmel köszöntötte a delegációt, tagjai között az új helsinki katolikus megyéspüspökkel. Az egységről szólva elmondta: „A megkereszteltek közösségeként zarándokolunk,

közös célunk pedig Jézus Krisztus. Ez a cél nem távoli, és nem is elérhetetlen, mert a mi Urunk eljött hozzánk irgalmában, közel jött a megtestesülésben, és ő maga lett az út, amelyen biztosan járhatunk

a világ gyakran hamis útkereszteződései és útmutatásai ellenére.”

Szent Henriket, a Finnországban vértanúhalált halt angol származású püspököt a katolikusok, az evangélikusok és több protestáns egyház, valamint az anglikán közösség is tiszteli. Ferenc pápa a szentek tiszteletével kapcsolatban elismerte, hogy ez inkább megosztotta, mintsem egyesítette a katolikus és az ortodox, valamint az evangélikus hívőket, de ennek nem kell így lennie. Valójában sosem volt így Isten hűséges szent népének hitében. „A szentek azok a fivéreink és nővéreink, akik végigjárták ezt az utat, és elérték a célt. Elkísérnek minket mint élő tanúi Krisztusnak, aki számunkra az út, az igazság és az élet.

Arra biztatnak, hogy maradjunk meg a tanítványok ösvényén akkor is, ha nehéz, ha elesünk. Ragyognak előttünk, mint Isten által gyújtott fények, hogy ne veszítsük szem elől a célt”.

Ferenc pápa megemlített néhány kiemelkedő északi szentet, akik fontosak a keresztények számára, köztük Svéd Szent Brigittát, Szent Henrik vértanú püspököt, valamint Szent II. Olaf norvég királyt, akinek hat év múlva emlékezünk meg halála ezredik évfordulójáról. „Ha Szent Olaf halálának millenniuma 2030-ban ösztönöz minket arra, hogy elmélyítsük az egységért való imánkat és közös zarándoklatunkat, akkor ez egy ajándék lesz az egész ökumenikus mozgalom számára” – állapította meg a Szentatya.

A pápa kívánsága az, hogy az imahét a keresztények egységéért ne legyen puszta kötelesség, hanem maradjon meg benne mindig a Szentlélek életet adó ereje, és legyen nyitott rá, hogy befogadja a szegény és elfeledett testvéreinket, és azokat is, akik Istentől elhagyatva érzik magukat, eltévedtek a hit és a remény útján.

A találkozó végén Ferenc pápa arra kérte a finnországi egyházak képviselőit, hogy együtt imádkozzák el a Miatyánkot, ki-ki a maga nyelvén.

A delegáció nevében a finn evangélikus egyház vezetője, a turkui érsek köszöntötte a pápát, kiemelve, hogy nemcsak katolikus és evangélikus küldöttek érkeztek az audienciára, hanem az ortodox egyház képviselői is.

A turkui érsek két ajándékkal kedveskedett az evangélikus egyház nevében a Szentatyának. Az egyik a Finn Church Aid segélyszervezet adománya, melynek köszönhetően száz takarót lehet vásárolni nehéz körülmények között élő gyermekek számára. Emellett egy pár kesztyűt is átadott Ferenc pápának Szent Olaf emblémájával díszítve, hogy a pápa áldó kezét mindig melegen tartsa ebben a fagyos világban, melynek szüksége van rá, hogy érezze a szeretetet, a békét és Isten megváltását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria