Ferenc pápa a finn ökumenikus küldöttséghez: Legyünk egyek, hogy a világ higgyen

Ferenc pápa – 2023. január 20., péntek | 12:04

Ferenc pápa január 19-én, csütörtökön Finnországból érkezett ökumenikus delegációt fogadott a Vatikánban. A küldöttség tagjaihoz intézett beszédében a Szentatya kiemelte a Krisztusban megkeresztelt keresztények közös hivatásának fontosságát, hogy fáradhatatlanul munkálkodjanak a kiengesztelődésért és a békéért a háború sújtotta világban.

A finnországi delegáció a hagyományos ökumenikus zarándoklat keretében érkezett Rómába – Szent Henrik, a Finnországban vértanúhalált halt angol származású püspök ünnepén, akit a katolikusok, az evangélikusok és több protestáns egyház, valamint az anglikán közösség is tisztel. Katolikus és evangélikus tagok mellett ortodox és metodista képviselők is tagjai a küldöttségnek.

A vatikáni audiencia elején Ferenc pápa köszönetet mondott a finn keresztény vezetőknek részvétnyilvánításukért XVI. Benedek pápa közelmúltbeli halála miatt.

Jézus megkeresztelkedésének január 8-i ünnepére utalva a Szentatya emlékeztetett: közös Krisztus-keresztségünk arra szólít, hogy előmozdítsuk a keresztények közötti és a megosztott világban való kiengesztelődést. „Mi, hívők, miután megkaptuk az egy keresztséget, mindenekelőtt arra kaptunk meghívást, hogy hálát adjunk, mert a keresztség vizétől kezdve létünk is kiengesztelődött Istennel, másokkal és az egész teremtéssel. Kiengesztelődött gyermekként arra vagyunk hivatva, hogy fáradhatatlanul dolgozzunk az egymás közötti kiengesztelődésért, és legyünk annak előmozdítói világunkban” – hangsúlyozta a csoport tagjaihoz intézett beszédében a pápa.

Ez a szempont különösen fontos, mivel az egyházak világszerte január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, amely idén a következő témára összpontosít: „Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot.” (Iz 1,17) „Ezekben a szavakban keresztségünk visszhangját halljuk, amely a kegyelemtől segítve arra szólít bennünket, hogy az igazságosság cselekedeteit hajtsuk végre, és a közelség konkrét gesztusait tegyük az igazságtalanság, a peremre szorulás és az elnyomás különféle formáinak, különösen a háború áldozatai felé – jegyezte meg Ferenc pápa. – A Krisztusba vetett hit tanúiként, aki elmerült emberi állapotunk gyarlóságában, kötelességünk elmerülni a rászorulók sebeiben. És ezt együtt kell tennünk.”

Szent Henrikre mint a „hit tanújára, a remény hírnökére és a szeretet eszközére” emlékeztetve a pápa kiemelte annak fontosságát, hogy felismerjük az egységben osztozás nagyságát, hogy együtt imádkozzunk és intenzíven munkálkodjunk a megosztottság leküzdéséért, és hogy egyek legyünk, hogy a világ higgyen. Nem elég azonban ennek a valóságnak a tudatára ébredni. Őszinte szenvedélyt kell táplálnunk, amely abból a vágyból fakad, hogy „legyőzzük a szemben álló tanúságtételt, amely a keresztények közötti történelmi megosztottságból ered, amely ártott Krisztus teste egységének.

Ma mindenekelőtt az evangelizálás iránti tüzes lelkesedésre van szükség” – hangsúlyozta a Szentatya. Ezért megismételte felhívását: „soha ne fáradjunk bele abba, hogy szeressük és reménykedve keressük azokat, akik távol vannak”, és „tápláljunk mély és buzgó vágyat Jézus hirdetésére és az általa oly nagyon vágyott egység építésére”.

Az audiencia végén Ferenc pápa arra hívta a jelenlévőket, hogy együtt imádkozzák el az Úr imáját, amely „minden más imánál jobban megmutatja keresztségünk valóságát”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria