Ferenc pápa fogadta Madagaszkár elnökét

Ferenc pápa – 2023. augusztus 21., hétfő | 11:29

Ferenc pápa augusztus 17-én, csütörtökön a Vatikánban fogadta Madagaszkár elnökét, Andry Nirina Rajoelinát, és felidézte 2019-es apostoli látogatását a szigetországban.

Csütörtökön Ferenc pápa magánaudiencián találkozott Andry Nirina Rajoelinával, a Madagaszkári Köztársaság államfőjével, aki ezt követően megbeszélést folytatott Mirosław Wachowski prelátussal, a szentszéki államközi kapcsolatokért felelős titkár helyettesével. Az Államtitkárságon tartott megbeszéléseken kiemelték a Szentszék és Madagaszkár pozitív kétoldalú kapcsolatait, valamint a Katolikus Egyház hozzájárulását a madagaszkári társadalom számos szektorához.

A Szentszéki Sajtóközpont közleménye szerint a megbeszélés különböző nemzeti és nemzetközi témákat érintett. Ezek közé tartozott az Ukrajnában zajló háború és annak globális következményei, valamint számos, az afrikai kontinenst érintő válság. Ezen túlmenően mindkét fél lehetőségét látja, hogy „kétoldalú megállapodást dolgozzanak ki a tiszteletteljes együttműködés további jeleként”.

A harmincperces audiencia végén Ferenc pápa felkérte Rajoelina elnököt és küldöttségét, hogy készítsenek csoportképet annak a hajónak a miniatűr mása mellett, amelyet a pápa a 2019. szeptember 6–9. közötti, madagaszkári apostoli látogatása során kapott ajándékba. A fotózás után a pápa elimádkozta az Üdvözlégyet a jelenlévőkkel együtt a Szűzanya-kép előtt, amelyet a madagaszkári püspökök ajándékoztak neki. A Szentatya végül apostoli áldását adta az elnökre és kíséretére.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria