Ferenc pápa fogadta a Svájci Gárda tagjait és köszönetet mondott elkötelezettségükért

Ferenc pápa – 2023. május 11., csütörtök | 14:36

Május 6-án, szombaton délelőtt Ferenc pápa fogadta a Svájci Gárda tagjait, akik huszonhárom új társuk ünnepélyes eskütétele alkalmából jelentek meg a Kelemen teremben, az Apostoli Palotában, ahol egyébként is rendszeresen teljesítenek szolgálatot.

A Szentatya örömmel üdvözölte a gárdistákat az Apostoli Palotában, amelyet jól ismernek, hiszen ott végzik értékes munkájukat. Név szerint köszöntötte a gárdaparancsnok Christoph Graf ezredest és Kolumban Reichlin káplánt, a tiszteket, altiszteket, a gárdistákat, családtagjaikkal együtt. Külön üdvözölte a pápa az új gárdistákat és rokonaikat, akik az eskütétel ünnepére érkeztek, örömmel köszönte meg az újoncok elkötelezettségét, amivel a Péter-utód iránti hűségükről tanúskodnak.

A Svájci Gárda egy nagy család, élénk testvéri közösség, a szolgálat során éppúgy, mint szabadidőben. A család pedig a növekedés helye,  éppúgy a gárda is, amely az emberi és keresztény formálódás környezete a tagok számára. A fiatalokat az idősek tapasztalatai gazdagítják, akik viszont tanulhatnak a fiatalok nyitottságából és lelkesedéséből, ami folytonos felfedezésre készteti őket. Ferenc pápa az újoncok lelkére kötötte, hogy ne veszítsék el bátorságukat és szenvedélyüket, hogy új dolgokat fedezzenek fel. A Szentatya szívesen gondol arra, hogy

a döntésük, amivel életük néhány esztendejét a pápa és a Szentszék rendelkezésére bocsátják, egyáltalán nem mellékes dolog személyes hitük útján sem.

Küldetésük a Vatikánban egy olyan út, amelyet az Úr nyitott meg számukra, hogy megélhessék a keresztségüket és örömteli tanúságot tegyenek a Krisztusba vetett hitükről. Ezt a hitet a családjukban szerezték meg, a plébániákon gondozták, ami így jól mutatja a svájci katolikusok és a római egyház kapcsolatának intenzitását. Különböző szolgálati helyeiken a hivatásuk arra szól, hogy számot adjanak e hitről. Mindazok, akikkel nap mint nap találkoznak – akár a Római Kúria tagjai, akár zarándokok vagy turisták –, arra hívják őket, hogy osszák meg Isten szeretetét mindenki iránt.

Minden helyzet, minden találkozás lehetőséget kínál Krisztus evangéliumának gyakorlati megvalósítására, hogy tanuljunk az Úrtól és hogy testvéri szeretetet éljünk az ő nevében és a Lelkével.

A pápa arra biztatta őket, hogy jól használják fel a rendelkezésedre álló időt, tanulják meg felismerni a feltámadt Úr lelkesítő és örömteli jelenlétét az életükben a Szentírás olvasása, a lelki írások átelmélkedése révén, akár még egy csendesebb őrség idején is –, valamint a vasárnapi szentmisék és a szentségek vétele által. A Vatikán különféle épületeinek és műalkotásainak szépsége és története segítse őket abban, hogy mindig újra és újra rácsodálkozzanak Isten szépségére és misztériumára.

Végül a Szentatya arra kérte a svájci gárdistákat, ne feledjék, hogy az Úr velük együtt jár, mindig mellettük van a szerencsés és a nehéz pillanatokban is. Érezzék meg közelségének ragyogó és irgalmas vigasztalását. A pápa nagyon hálás az egész gárda szorgalmas és nagylelkű együttműködéséért, amelynek ő nap mint nap tanúja lehet. Szűz Mária anyai oltalmára és védőszentjük, Flüei Szent Miklós közbenjárására bízta a gárdistákat és családtagjaikat, majd szívből adta rájuk apostoli áldását.

Május 5-én, pénteken délután öt órakor, a Svájci Gárda 23 újoncának eskütétele alkalmából esti imádságot tartottak a Teuton temető templomában. Edgar Peña Parra érsek, a vatikáni Államtitkárság általános ügyekért felelős helyettese jelenlétében az Első római vértanúk terén az 1527. május 6-án a pápa védelmében elesett 147 svájci gárdista emlékére elhelyezték virágaikat.

Szombat reggel a gárda 23 újoncának eskütétele alkalmából a svájci származású Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Dikasztériumának prefektusa mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában. Az újoncok eskütételének ünnepélyes és hagyományos szertartására szombaton délután öt órakor került sor az Apostoli Palota Szent Damázusz-udvarán. Ferenc pápa szombaton délelőtt fél tízkor fogadta a dolgozószobájában Viola Amherd asszonyt, a Svájci Államszövetség alelnökét és kíséretét, akik az eskütételre érkeztek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria