Ferenc pápa fogadta a Szlovák Köztársaság új szentszéki nagykövetét

Ferenc pápa – 2024. augusztus 23., péntek | 18:14

A Szentatya augusztus 22-én, csütörtökön reggel az Apostoli Palota dolgozószobájában fogadta Juraj Priputent, a Szlovák Köztársaság új szentszéki nagykövetét.

Ferenc pápa kilenc órakor fogadta a Szlovák Köztársaság új szentszéki nagykövetét. Juraj Priputen bemutatta a Szentatyának kormánya megbízólevelét.

Juraj Priputen 1975. július 18-án született Pozsonyban. Házas, két gyermeke van. Egyetemi tanulmányait Moszkvában végezte 1992 és 1997 között, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének nemzetközi jog tanszékén, majd a pozsonyi Comenius Egyetem jogi fakultásán doktorált 2000-ben.

A Szlovák Külügyminisztérium Emberjogi Bizottságának tagjaként a Szlovák Köztársaság állandó emberjogi megfigyelője volt az ENSZ New York-i szervezeténél. Külügyminiszteri főtitkár volt Pozsonyban, misszióvezető-helyettes az Orosz Föderáció szlovák nagykövetségén; 2013 és 2018 között Szlovákia nagykövete volt Horvátországban; 2018–19-ben a szlovák külügyminisztérium emberjogi bizottságának igazgatója, szentszéki kinevezése előtt, 2019-től 2024-ig pedig a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elnökének külpolitikai tanácsadója volt.

*

A Szlovák Köztársaság új szentszéki nagykövetével való találkozó után Domenico Sorrentino érseket, az assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadinó-i, valamint a folignói egyházmegye főpásztorát, majd Arjan Dodaj érseket, az albániai tirana-durrësi főegyházmegye metropolitáját fogadta a Szentatya az Apostoli Palota dolgozószobájában.

Ferenc pápa csütörtökön délelőtt egymást követően három bíborossal – Víctor Manuel Fernández érsekkel, a Hittani Dikasztérium prefektusával; Claudio Gugerotti érsekkel, a Keleti Egyházak Dikasztériuma prefektusával és Jean-Marc Aveline érsekkel, Marseille metropolitájával – is találkozott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria