Ferenc pápa fogadta Uganda miniszterelnökét

Ferenc pápa – 2023. július 26., szerda | 11:29

A Szentatya július 24-én, hétfőn találkozott Uganda miniszterelnökével, Robinah Nabbanjával, és elismerésének adott hangot a különböző országokból érkező migránsok és menekültek befogadása miatt.

Matteo Bruni, a Szentszéki Sajtóközpont igazgatója elmondta, a találkozó közel 25 percig tartott, amely során a pápa és az ugandai miniszterelnök több kérdésről tárgyalt. „A megbeszélés során érintett témák közül a pápa kiemelte, hogy az ugandai intézmények nagylelkűen befogadják a migránsokat és menekülteket, nemcsak az afrikai térségből, hanem a közép-ázsiai országokból is.”

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Uganda mintegy másfél millió menekültet és menedékkérőt fogadott be. Sokan közülük Dél-Szudánból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Burundiból származnak.

Ferenc pápa és Robinah Nabbanja megbeszélése után, a szokásokhoz hűen, sor került az ajándékcserére. A pápa egy bronzszobrot adott át Uganda miniszterelnökének, amely a csőrében olajágat hordozó galambot ábrázol. A szobor a következő feliratot viseli: „Legyetek a béke hírnökei”. Több pápai dokumentum egy-egy példányát is átadta a Szentatya, köztük az idei béke világnapjára írt üzenetét és az emberi testvériségről szóló dokumentumot, valamint a 2020. március 27-én, a világjárvány során a Szent Péter téren tartott imádságról szóló könyvet, amelyet a Vatikáni Könyvkiadó jelentetett meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria