Ferenc pápa globális egyenlőségre szólít fel az egészségügyi ellátásban és a klinikai kutatásban

Ferenc pápa – 2024. január 25., csütörtök | 12:24

A pápa január 19-én, pénteken üzenetet küldött a Vatikánban megrendezett, Helsinki nyilatkozat: kutatás erőforrásszegény körülmények között című nemzetközi konferencia résztvevőinek, amely az alacsony jövedelmű országokban folyó klinikai kutatások etikai megfontolásainak témájával foglalkozott.

Az Orvosok Világszövetsége, az Amerikai Orvosok Szövetsége és a Pápai Életvédő Akadémia által közösen szervezett konferencián a szegényebb országokban zajló klinikai kutatások etikai szempontjainak témáját vitatták meg.

Ferenc pápa üzenete elején elismerte a helsinki nyilatkozatban kiemelt szabadság alapvető kérdését. „A téma, amellyel önök foglalkoznak, egyszerre fontos és időszerű, mert maga a nyilatkozat rávilágít a szabadság és a tájékozott beleegyezés alapvető kérdésére a klinikai kutatásokban” – mutatott rá a pápa. A Szentatya hangsúlyozta a nyilatkozat 1964-es bevezetése óta bekövetkezett változást, kiemelve annak kulcsfontosságú szerepét a „betegeken végzett kutatásról a betegekkel végzett kutatásra” való áttérésben.

(A tájékozott beleegyezés – a tájékoztatást követően – a beteg által adott önkéntes, kényszertől mentes és informált felhatalmazás az orvos által tervezett beavatkozás elvégzésére –  a szerk.)

Ferenc pápa ezt követően rámutatott, hogy folyamatosan védelmezni kell és elő kell mozdítani a beteg központi szerepét. Megjegyezte, hogy „miközben a terápiás kapcsolatban jelen lévő aszimmetria túlságosan is nyilvánvaló, a központi szerep, amelyet a beteg személynek kellene betöltenie, még nem vált valósággá”.

A pápa aggodalmának adott hangot a gazdaságilag lemaradottabb országokban folytatott klinikai kutatásokban rejlő sebezhetőség miatt. Kiemelte az etikai kihívásokat, különösen a leginkább veszélyeztetett személyek védelmét illetően. „Nemzetközi szinten számos igazságtalanságnak lehetünk tanúi, amelyek hátrányos helyzetbe sodorják a szegény országokat a rendelkezésre álló erőforrásokhoz való hozzáférés és azok felhasználása tekintetében. Ezáltal kiteszik azokat a gazdagabb országok és ipari szereplők kényének, amelyek érzéketlennek tűnnek azokkal szemben, akik nem tudnak gazdasági szempontból érvényesülni, még akkor is, ha az alapvető szükségletek és jogok forognak kockán” – világított rá a pápa. Hangsúlyozta továbbá az egyenlőtlenségek megelőzésének fontosságát az egészségügy és a klinikai kutatás területén, és óva intett attól, hogy az ellátást a piaci és a technológiai mentalitásnak rendeljék alá.

Végül Ferenc pápa felszólította a konferencia résztvevőit, hogy fogadják el a társadalmi barátság és az egyetemes testvériség perspektíváját. „Olyan gondolkodásmódot kell előmozdítanunk a nemzetközi közösségben, amely hatékonyan szolgálja az emberi családot, a társadalmi barátság és az egyetemes testvériség perspektívája felé fordulva.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria