Ferenc pápa: Győzzük le a háború őrültségét, sok fiatal megy a halálba!

Ferenc pápa – 2024. március 14., csütörtök | 16:25

A Szentatya március 13-án, a szerdai általános kihallgatás végén újra imákat kért mindazok számára, akik a világban zajló háborús konfliktusok szörnyű következményei miatt szenvednek. Elmondta, hogy aznap kapott egy rózsafüzért és egy evangéliumoskönyvet, amely egy fronton meghalt ukrán katonáé volt.

Le kell győzni a háborúnak ezt az őrültségét, ami mindig vereség – ennek a reményének adott hangot a pápa az általános audiencia végén, március 13-án, megválasztása 11. évfordulóján. Ahogy az előző alkalmakkor is, influenzája miatt Ferenc pápa nem tudta felolvasni katekézisét, azt a vatikáni Államtitkárságon dolgozó Pierluigi Giroli atyára bízta. A köszöntéseket viszont ő maga olvasta fel olasz nyelven, újból azt kérve, hogy imádkozzunk a háborútól szenvedő lakosságért.

„Mindenkit arra szólítok, hogy folytassa elkötelezetten a nagyböjti időszakot, készen a keresztény szolidaritás gesztusaira mindenütt, ahova a Gondviselés szólít titeket. És

kérlek benneteket, hogy kitartóan és buzgón imádkozzunk mindazokért, akik a háború szörnyű következményeitől szenvednek!”

A tavaly március 13. óta eltelt egy év leforgása alatt több mint 150 alkalommal emelte föl szavát a pápa a szenvedő Ukrajnáért, és több mint hatvanszor kért tűzszünetet a Közel-Keleten, ahol október 7-én pattant ki háborús konfliktus a Hamász Izrael elleni támadása miatt. A nemzetek vezetőit arra szólította, hogy tegyenek kreatív erőfeszítéseket egy igazságos és tartós béke érdekében, bátran vállalják a tárgyalásokat, attól az aggodalomtól vezérelve, hogy az emberiség sötét órákat él át.

A szerdai általános kihallgatás végén a Szent Péter téren összegyűlt híveknek Ferenc pápa elmondta, hogy aznap kapott egy rózsafüzért és egy evangéliumoskönyvet, amely egy fiatal katonáé volt, aki a fronton harcolt. „Ő ezekkel imádkozott. Sok fiatal, nagyon sok fiatal megy a halálba” – mondta a Szentatya, majd így fohászkodott: „Imádkozzunk az Úrhoz, hogy adja meg nekünk a kegyelmet, hogy legyőzzük a háború őrültségét, ami mindig vereség.”

Ferenc pápa szerda délelőtt a VI. Pál terem dolgozószobájában audiencián fogadta Lucía Caram nővért, egy argentin származású, jelenleg Barcelonában élő domonkos szemlélődő apácát, aki az orosz–ukrán háború kezdete óta elkötelezett az ukrajnai segítségnyújtás mellett. Erről maga az apáca számolt be személyes Instagram- és Facebook-oldalán, ahol – a találkozóról készült fotót is közzétéve – kifejtette, hogy a rózsafüzér és a biblia Olekszandré, egy 23 éves bahmuti katonáé volt, aki Avgyijivkában halt meg nemrég.

Lucía nővér így idézte fel a Szentatyával való találkozását: „Olyan ajándékot adtam neki, amely meghatotta. Egy tokot az evangéliumokkal és zsoltárokkal, amelyet egy katoná hordozott, aki a fronton halt meg. Odaadtam neki a rózsafüzért, amelyet Olekszandr viselt, amikor meghalt. Ez egy pápai áldással megáldott rózsafüzér volt.” Ferenc  pápa az apáca beszámolója szerint meghatódva csókolta meg a rózsafüzért, és megerősítve közelségét „ehhez a megszállt és kegyetlenül megtámadott néphez” további rózsafüzéreket is adott neki, hogy vigye magával Ukrajnába őket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA; Lucía Caram nővér Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria