Ferenc pápa harmadszor fogadta Zelenszkij ukrán elnököt a Vatikánban

Ferenc pápa – 2024. október 11., péntek | 19:22

Elnöksége kezdete óta harmadszor, az orosz–ukrán háború kitörése óta másodszor fogadta Volodimir Zelenszkijt a pápa október 11-én, péntek délelőtt a vatikáni Apostoli Palotában. A 35 perces eszmecserére négy hónappal a G7-csúcstalálkozó után került sor, ahol a pápa és az ukrán államfő szintén megbeszélést folytattak.

Az első találkozóra 2020-ban került sor, amikor a Covid-19-járvány globálisan még nem terjedt el,  az ukrajnai feszültségek pedig az ország keleti részére korlátozódtak. A második találkozóra 2023. május 13-án került sor a pápai általános audiencia keretében, a VI. Pál teremben, másfél évvel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után. A pápa és az elnök aztán idén júniusban találkozott a G7-ek csúcstalálkozóján Borgo Egnaziában.

A Szentszéki Sajtóközpont által kiadott közlemény szerint az Államtitkárságon folytatott megbeszéléseken „a hadiállapotról és az ukrajnai humanitárius helyzetről” volt szó, valamint azokról a „módokról, amelyek véget vethetnek a háborúnak, és amelyek igazságos és stabil békéhez vezetnek az országban”. Ezenkívül „számos, az ország vallásos életét érintő kérdést is megvizsgáltak” – olvasható a közleményben.

A Kijevtől néhány kilométerre északra fekvő Bucsában két évvel ezelőtt történt, több mint 630 polgári személy halálát okozó tömeggyilkosság – amely miatt az ukrán hatóságok a Nemzetközi Büntetőbíróságtól kértek alapos vizsgálatot – is előtérbe került az audiencián, illetve az Oroszországban bebörtönzött ukránok és újságírók helyzetének kérdése. Ez utóbbi vészhelyzet, amiért Zelenszkij elnök arra kérte a pápát, hogy segítse elő az összes bebörtönzött újságíró hazatérését, annak fényében is, hogy két nappal ezelőtt egy orosz börtönben eddig tisztázatlan körülmények között meghalt a 27 éves Viktorija Roscsina szabadúszó újságírónő.

Ezután az ukrán elnök Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatokért felelős titkárral találkozott.

A találkozót követően, a Twitteren közzétett bejegyzésében a pápa így fogalmazott: „Minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy békében és biztonságban létezzen. Területeiket nem szabad megtámadni, szuverenitásukat pedig tiszteletben kell tartani, és garantálni kell a béke és a párbeszéd révén. A háború és a gyűlölet csak halált és pusztulást hoz mindenki számára.”

A szokásoknak megfelelően a két vezető ajándékokat adott egymásnak, és a pápa üdvözölte a Zelenszkij elnököt kísérő küldöttséget. Az ukrán elnök Ferenc pápának egy olajfestményt adott át A bucsai mészárlás. Maricska története címmel.

Ferenc pápa egy bronzból öntött virágot adott át az elnöknek, amelyen „A béke törékeny virág” felirat olvasható. A pápa átadta az elnöknek az idei békeüzenetet is, több pápai dokumentumot, a Vatikáni Könyvkiadó által szerkesztett, a 2020. március 27-i Statio Orbisról szóló, valamint az Üldözöttek az igazságért. Ukrán görögkatolikusok a vasfüggöny mögött című kötetet is.

Ferenc pápa már számtalan felhívást intézett a háború befejezéséért azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és felajánlotta, hogy a Szentszék minden módon kész segíteni a béke megteremtésében. A Szentatya megbízottakat is küldött, akik mentőautókat, orvosi ellátmányt és segélyt szállítottak a szenvedő nemzetnek.

Forrás: Vatican News angol és olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír
(hj)

Kapcsolódó fotógaléria