Ferenc pápa imádkozik a meggyilkolt David O’Connell püspökért

Kitekintő – 2023. március 6., hétfő | 17:19

A Szentatya részvétét fejezte ki David O’Connell Los Angeles-i segédpüspök halála miatt, és imáiról biztosította a gyászolókat – közölte a Vatikáni Rádió magyar nyelvű szerkesztősége március 3-án.

Ferenc pápa gyásztáviratban fejezte ki szomorúságát David O’Connell Los Angeles-i segédpüspök meggyilkolása miatt. Pietro Parolin bíboros államtitkár José H. Gómez Los Angeles-i érseknek küldött táviratában a Szentatya gyászolta a hívőkhöz közel álló, hőn szeretett püspököt, és méltatta papként tett tanúságtételét. „Mélységes szomorúsággal értesülve David O’Connell segédpüspök korai és tragikus haláláról, Ferenc pápa őszinte részvétét és lelki közelségét fejezi ki Önnek, a főegyházmegye papságának, szerzeteseinek és világi híveinek.”

A pápa csatlakozott a püspökök hálaadó imádságához David O’Connell Los Angeles-i főegyházmegyében végzett sokéves odaadó papi és püspöki szolgálatáért. E szolgálatot „különösen a szegények, a bevándorlók és a rászorulók iránti mélységes aggodalma, az Isten által adott élet szentségének és méltóságának megőrzéséért tett erőfeszítései, valamint a helyi közösségen belüli szolidaritás, együttműködés és béke előmozdításáért tanúsított buzgalma jellemzi. Az elhunyt püspök lelkét Krisztus, a Jó Pásztor szeretetébe és irgalmába ajánlva a pápa azért imádkozik, hogy mindazok, akik tisztelik emlékét, megerősödjenek abban az elhatározásban, hogy elutasítják az erőszak útjait, és jóval győzik le a rosszat.” Ferenc pápa végül apostoli áldását adta az Úrban való béke és vigasztalás zálogaként.

A februárban meggyilkolt Los Angeles-i segédpüspök gyászmiséjét március 3-án tartották.

*

Carlos Medinát, David O’Connell püspök házvezetőnőjének férjét vádolják az ír származású segédpüspök meggyilkolásával.

A 69 éves O’Connell püspököt február 18-án, szombaton holtan találták a Los Angeles belvárosától 30 kilométerre keletre fekvő Hacienda Heights-i otthonának hálószobájában. Halálát lőtt seb okozta. 

David O’Connell az írországi Cork megyében született. 1979-ben a Los Angeles-i főegyházmegyében szentelték fel, ahol sok éven át a bűnbandák elleni intervencióra irányult figyelme. Később igyekezett békét teremteni a lakosok és a rendfenntartó erők között az 1992-es erőszakos felkelést követően, miután az esküdtszék felmentett négy fehér Los Angeles-i rendőrt Rodney King brutális megverése ügyében. Az elmúlt években ő vezette a régió katolikus erőfeszítéseit a közép-amerikai bevándorló gyerekekkel és családokkal való együttműködésben. Ferenc pápa 2015. június 21-én nevezte ki Los Angeles segédpüspökévé.

Erőszakos halála sokkot és szomorúságot okozott a Los Angeles-i katolikus közösségben, de szülőhazájában, Corkban is. Fintan Gavin, az írországi Cork és Ross püspöke nyilatkozatában kijelentette, hogy a néhai püspök fenntartotta kapcsolatát a családjával és barátaival Corkban, és gyakran látogatott haza Írországba. Jose H. Gómez Los Angeles-i érsek jó papnak, jó püspöknek és a béke emberének nevezte O’Connell püspököt, aki „együttérzéssel fordult a szegényekhez, a hajléktalanokhoz, a bevándorlókhoz és mindazokhoz, akik a társadalom peremén élnek”. Hozzátette: nagyon szomorúak, hogy elveszítették, és háláját fejezte ki a nyomozócsoportnak a gyanúsított őrizetbe vétele érdekében végzett munkájukért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria