Ferenc pápa: Isten adjon békét a világnak, különösen Ukrajnának, a Közel-Keletnek és Mianmarnak

Ferenc pápa – 2024. május 9., csütörtök | 12:40

Ferenc pápa május 8-án, szerdán az általános kihallgatás végén emlékeztetett a Pompeji Szűzanya aznapi ünnepére, és Mária közbenjárását kérte a békéért.

„Ma a Pompeji Rózsafüzér Királynőjéhez szól az Egyház imája. Kérek mindenkit, fohászkodjon Mária közbenjárásáért, hogy az Úr adjon békét az egész világnak, különösen a drága és meggyötört Ukrajnának, Palesztinának és Izraelnek, Mianmarnak” – ezekkel a szavakkal intézett a Szentatya ismét felhívást a békéért az erőszak sújtotta területek számára.

Ukrajnáért, ahol az orosz támadások szüntelenül folytatódnak (a legutóbb hat régió áramtermelő és -elosztó erőműveit érte támadás); a Közel-Keletért, ahol Rafahban egyre többen halnak meg; Mianmarért, ahol elhúzódó politikai válság dúl, a kormánycsapatok és a fegyveres etnikai csoportok közötti összecsapások miatt több millió a belső menekült és az ország természeti katasztrófákkal is küszködik, amelyekhez még a rohingják drámai helyzete is társul.

Az audiencia végén a pápa Szent Sztaniszló püspök és vértanú, Lengyelország védőszentje közbenjárását is kérte. A Szent Péter téren jelen lévő lengyel hívekhez intézett köszöntőjében felidézte: „Szent II. János Pál azt írta róla, hogy a magasból, a mennyből részt vett nemzetetek szenvedéseiben és reményeiben, támogatva túlélését különösen a második világháború alatt.”

Ferenc pápa konkrét elkötelezettségre szólított fel minden hívőt a békés jövő építése érdekében: „Az Úr növelje reménységünket és türelmünket, hogy a béke és a jóság kézművesei legyünk egy olyan világban, amelynek nagy szüksége van erre az erényre” – mondta a spanyol zarándokokat üdvözölve. A francia zarándokokhoz is hasonlóképpen szólt: „A jövő előtt, ami olykor sötétnek tűnhet, legyünk a remény magvetői és a jóság szövőmesterei, annak tudatában, hogy az életet másképp is lehet élni, és hogy a béke lehetséges.”

A Lujáni Miasszonyunk, Argentína védőszentje liturgikus ünnepén – akinek szobra ott volt a Szent Péter téren – Ferenc pápa a szülőhazájáért is imádkozott. Végül égi Édesanyánkra bízta a fiatalokat, a betegeket, az időseket és az ifjú házasokat, és arra kért mindenkit, hogy május havában imádkozzák a szent rózsafüzér imádságát.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria