Ferenc pápa januári imaszándéka az Egyház sokszínűségének ajándékáért

Ferenc pápa – 2024. január 10., szerda | 18:07

Ferenc pápa januári imaszándéka: „Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítsen minket, hogy felismerjük a keresztény közösségen belül a különböző karizmák ajándékát, és felfedezzük a különböző hagyományok és rítusok gazdagságát a Katolikus Egyházban.” A Szentatya ehhez kapcsolódó videoüzenetét január 2-án tették közzé.

Nem szabad félnünk a karizmák sokféleségétől az Egyházban – fogalmaz Ferenc pápa a videóban. – Éppen ellenkezőleg, örülnünk kell, hogy megélhetjük ezt a sokféleséget.

„Már az első keresztény közösségekben jelen volt és feszültségben állt egymással a különbözőség és az egység, hogy egy felsőbb szinten oldódjon föl. De van itt még valami. Ahhoz, hogy előrehaladjunk a hitben, szükségünk van az ökumenikus párbeszédre is a más felekezethez és keresztény közösséghez tartozó testvéreinkkel” – hangsúlyozza a Szentatya.

A különbözőség tehát nem zavaró vagy kellemetlen tényező, hanem ajándék, amelyet Isten ad a keresztény közösségnek, hogy egyetlen testként, Krisztus testeként növekedjék.

„Gondoljunk például a keleti egyházakra. Megvannak a maguk hagyományaik, sajátos liturgikus rítusaik, de megtartják a hit egységét. Erősítik, nem bomlasztják az egységet. Ha hagyjuk, hogy a Szentlélek vezessen minket, akkor a gazdagság, a sokszínűség, a különbözőség soha nem okoz konfliktust. A Lélek arra emlékeztet minket, hogy elsősorban Isten szeretett gyermekei vagyunk. Valamennyien egyenlőek Isten szeretetében, és mind mások.”

Kérnünk kell az Úrtól a képességet, hogy felfedezzük az egységet a különbözőségben – buzdít a pápa. „Imádkozzunk, hogy a Lélek segítsen felismerni a különböző karizmák ajándékát az egyes keresztény közösségekben, és hogy felfedezzük azt a gazdagságot, amelyet a Katolikus Egyházon belül működő különböző rítusok hagyománya hordoz.”

A videoüzenetet kísérő közlemény rámutat, hogy Ferenc pápa külön is megemlíti a keleti egyházakat, majd kifejti, hogy számos keleti egyház közösségben áll Rómával, így a bizánci katolikus, az ukrán görögkatolikus, illetve a melkita görögkatolikus egyház. További példákat találunk a katolikus rítusok különbözőségére az indiai szír-malabár és szír-malankár egyházban. A maronita egyház líbiai, a kopt katolikus egyház egyiptomi eredetű, de említhetjük az örmény katolikus egyházat, a káld egyházat, valamint az etióp-eritreai katolikus egyházat, és még sorolhatnánk. De ahogy a pápa megállapítja:

minden keresztény elsősorban Isten szeretett gyermeke. Egyenlőek Isten szeretetében.

A januári imaszándékhoz kapcsolódó videó vezérfonala a kereszt, mely az egység és a különbözőség szimbóluma – folytatódik a közlemény. – A kereszt, mely megjelenik az ajtókon, a sziklákon, a templomokon, megmutatva, milyen gazdagság rejlik a keresztény közösségek közötti sajátos eltérésekben. Alda Merini költő így fogalmazott:

A kereszt nem egy ókori római karó, hanem az a fa, amelyre Isten ráírta evangéliumát”,

amely előtt minden keresztény találkozik, túl a különböző hagyományokon, rítusokon.

A videó zárójelenetében egy óriási keresztet látunk, amelyet különböző származású keresztények ezrei formáznak, ezzel jelképezve a pápa befogadásra szóló felhívását.

A közlemény végül felhívja a figyelmet arra, hogy január hónap az északi féltekén a keresztények egységéért tartott imahét ideje, amelynek témája: „Szeresd Uradat, a te Istenedet... és felebarátodat, mint magadat.” (Lk 10,27)

Frédéric Fornos SJ, a Pápa Imavilághálója – Imaapostolság nemzetközi igazgatója hangsúlyozta, hogy a karizmák, a teológiai és rituális hagyományok sokfélesége a Katolikus Egyházban pozitív jelenség. Sok lelkiségi hagyomány is létezik, melyeket például a szerzetesrendek és kongregációk képviselnek.

Isten szereti a sokféleséget, ez a Szentlélek jelenlétét mutatja. Így jutunk el az igazság teljességéhez.

Ezért tehát örvendeznünk kell, ahogy Ferenc pápa mondja. Frédéric Fornos végül megismételte, amit a pápa a szívén visel: úgy éljük meg az Egyházon belüli különbözőséget, mint egy ajándékot, amelyet Isten ad a keresztény közösségnek azért, hogy egyetlen testként, Krisztus testeként növekedjen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó és videó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya YouTube-csatornája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria