Ferenc pápa kifejezte részvétét Silvio Berlusconi halála kapcsán

Ferenc pápa – 2023. június 13., kedd | 19:23

Június 12-én, hétfőn reggel 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi olasz üzletember és politikus, aki három alkalommal töltötte be a miniszterelnöki tisztséget Olaszországban: 1994–95-ben, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig. A Pietro Parolin bíboros államtitkár által aláírt táviratban a Szentatya kifejezte együttérzését az elhunyt családjának.

„Az olasz politikai élet egyik főszereplője volt, aki intenzív temperamentummal látta el a közfeladatokat.” Ferenc pápa ezekkel a szavakkal emlékezik Silvio Berlusconi egykori olasz miniszterelnökre és a Forza Italia volt vezetőjére, aki 86 éves korában, június 12-én, hétfőn reggel hunyt el a milánói San Raffaele kórházban.

A Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár által aláírt táviratban, amelyet legidősebb lányának, Maria Elvira Berlusconinak (ismertebb nevén Marinának) címzett, Ferenc pápa, „értesülve a szeretett édesapa haláláról”, biztosítja közelségéről a családtagokat, és szívből osztozik velük a gyászban.

Majd Istentől örök békét kér az elhunytnak, és gyászolóinak vigasztalását. „Csatlakozom a részvétnyilvánításhoz – olvasható a távirat végén – buzgó imádsággal emlékezve rá.”

„Az ország társadalmi, kulturális és pénzügyi életének különböző területein tevékenykedő üzletember, aki az elmúlt harminc évben az olasz politikai élet egyik kulcsszereplője volt.” Matteo Zuppi bíboros, bolognai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) elnöke részvétnyilvánító üzenetet intézett Berlusconi másik lányához, Barbarához, hogy kifejezze közelségét az elhunyt családjához. Zuppi bíboros, röviden felidézve Berlusconi politikai tisztségeit a parlamentben és pályafutását miniszterelnökként, az Európai Parlamentben tanúsított „elkötelezettségét és szenvedélyét” is kiemelte.

Silvio Berlusconi temetésére június 14-én, szerdán 15 órakor kerül sor a milánói dómban, a szertartást Mario Delpini érsek vezeti.

Fordította: Székács István

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria