Ferenc pápa a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba látogat

Ferenc pápa – 2022. december 2., péntek | 12:23

A szentszéki sajtóközpont december 1-jén bejelentette: a pápa 2023. január 31. és február 5. között a két afrikai országba utazik. A dél-szudáni Jubába Canterbury anglikán érseke és a skót egyház közgyűlésének moderátora is elkíséri.

Ferenc pápa júliusban arra hívta a Kongói Demokratikus Köztársaság és Dél-Szudán híveit, hogy bízzanak és reménykedjenek a mielőbbi találkozásban. Július 2–7. között a pápa „a béke és a kiengesztelődés zarándokútjára” indult volna, majd útját elhalasztották térdkezelése miatt. „Ne hagyjátok, hogy megfosszanak benneteket a reménytől!” – kérte a Szentatya a két ország lakosságának küldött videoüzenetében. Sajnálatát fejezte ki, „amiért kénytelen volt elhalasztani ezt a nagyon vágyott és várt látogatást”. Majd azt a nagy küldetést bízta rájuk, hogy „lépjenek tovább, és nyissanak új utakat”, a kiengesztelődés, a megbocsátás, a derűs együttélés és a fejlődés útjait.

A pápa 2023. január 31-én indul a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, Kinshasába. Megérkezésekor találkozik Félix Tshisekedi köztársasági elnökkel, majd a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. Február 1-jén délelőtt a város repülőterén mutat be szentmisét, délután pedig a nunciatúrán két találkozóra kerül sor: az elsőn a Kongó keleti részén 2022 nyarán zajlott tüntetések során megsérült demonstrálókat, majd néhány karitatív szervezet képviselőit fogadja. Február 2-án három találkozón vesz részt: két nyilvános eseményen, a fiatalokkal és a katekétákkal, majd egy imatalálkozón papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, szeminaristákkal. Ezt követően zárt körű találkozót tart a Jézus Társasága tagjaival.

Február 3-án Ferenc pápa Dél-Szudán fővárosába, Jubába indul. Az útra elkíséri Justin Welby canterburyi érsek és a skót egyház közgyűlésének moderátora, Ian Greenshields. Mielőtt elhagyná a Kongói Demokratikus Köztársaságot, az ország püspöki konferenciája székhelyén találkozik a főpásztorokkal.

Jubában a fogadási ceremónia után udvariassági látogatásra kerül sor Salva Kiir Mayardit köztársasági elnöknél az elnöki palotában, majd a Szentatya találkozik az állam alelnökeivel, valamint a közélet, a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. A következő napon a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal találkozik, majd zárt körben fogadja a Jézus Társasága tagjait. Ezt követően nyilvános találkozót tartanak az országon belüli kitelepítettekkel, és ökumenikus imát mondanak a John Garang-mauzóleumnál. Február 5-én, elutazása napján, a búcsúceremónia és a Vatikánba való visszatérés előtt Ferenc pápa szentmisét mutat be ugyanitt.

*

„Mindenki kiengesztelődött Jézus Krisztusban” – ez a mottója a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezető pápai útnak, amelynek logója a Szentatyát ábrázolja az ország zászlójának színeit visszaadó térkép közepén. A kongói biodiverzitás néhány eleme is megjelenik rajta. A szervezőbizottság magyarázata szerint a térkép nyugat felé nyitott, amely ennek a nagyszerű eseménynek a fogadtatását jelzi, és a nyitottságot az általa hozott gyümölcsökre. A zászló színei nagyon kifejezőek: a sárga szín az ország gazdagságát jelképezi: a szárazföldi és a földalatti állat- és növényvilágot; a vörös szín a vértanúk által kiontott vért szimbolizálja – az ország keleti részén még mindig zajlik a vérontás; a felső rész kék színe minden kongói legbuzgóbb vágyát fejezi ki, a békét.

A dél-szudáni pápai út mottó János evangéliumából származik: „Imádkozom, hogy mindnyájan egyek legyenek.” (Jn 17). Minden kép szimbolikus jelentéssel bír. Az ország térképének körvonalai felett egy galamb látható, olajággal, amely a dél-szudáni lakosság békevágyát jelképezi. A galamb alatt Dél-Szudán térképének körvonalai láthatók a zászló színeiben. Középen az összefonódó kezek az egyetlen nemzetet alkotó törzsek kiengesztelődését jelképezik. Végül a jobb oldalon látható kereszt az ország keresztény örökségét és szenvedéstörténetét ábrázolja. A kereszt mellett a Ferenc pápa – Dél-Szudán felirat és az apostoli út dátuma látható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria