Ferenc pápa látogatása a béke felé segítette a Közép-afrikai Köztársaságot

Kitekintő – 2016. március 3., csütörtök | 17:12

Dieudonné Nzapalainga, a Közép-afrikai Köztársaság püspöki konferenciájának elnöke bízik benne, hogy az ország új államfője békét hoz, ugyanakkor háláját fejezte ki Ferenc pápának, hogy segített megteremteni a választások feltételeit.


A Közép-afrikai Köztársaság püspöki konferenciájának elnöke úgy nyilatkozott, az ország nemrég megválasztott elnökének valóban esélye van arra, hogy békét hozzon, valamint tiszteletét és háláját fejezte ki Ferenc pápának, aki hozzájárult a választások feltételeinek megteremtéséhez.

„Keresve sem találhattunk volna jobb embert arra, hogy »szarvánál fogva megragadja a bikát«, és elkezdje begyógyítani az ország sebeit – fogalmazott a bangui érsek az új elnökkel kapcsolatban. – Ő valóban ismeri az országot, és jó tanácsadók veszik körül. A választások hatására bízni tudunk a jövőben, és magunk mögött tudjuk hagyni a múltat: a fegyvereket, machetéket és a rettenetes pusztítást.”

Február közepén Faustin-Archange Touadéra a szavazatok 63 százalékával nyerte meg az elnökválasztást; március 30-án iktatják be hivatalába.

Nzapalainga érsek a Catholic News Service-nek február 29-én adott interjújában úgy nyilatkozott: mivel gyógyítani kell a megosztottságot és a bizalmatlanságot, olyan elnökre volt szükség, aki világosan látja a Közép-afrikai Köztársaságot, és képes a határozott cselekvésre.


„Bízom benne, hogy az új elnök összegyűjti majd honfitársainkat keletről és nyugatról, északról és délről, és kiengeszteli őket önmagukkal és másokkal – folytatta az érsek. – Emellett abban is bízom, lehetővé teszi, hogy igazságot szolgáltassanak az erőszak áldozatainak, hogy újra kiegyenesedhessünk, és képessé váljunk az együttműködésre.”


Dieudonné Nzapalainga elmondta, abban, hogy békésen és eredményesen zajlottak le a választások, nagy szerepe volt Ferenc pápa novemberi látogatásának. „A Szentatya látogatása óta éreztük a változás szelét az országban, minden megfordult azóta – fűzte hozzá a közép-afrikai érsek. – Az irgalom követeként érkezett, és a kiengesztelődést sürgette közösségeinkben. A békére és megbocsátásra való felhívását meghallották a korábbi ellenségek és ellenfelek, s végül reális lehetőséggé vált.”


A most megválasztott elnök, Faustin-Archange Touadéra Banguiban született, eredetileg matematikaprofesszor; 2008–2013 között miniszterelnök volt Bozizé elnök mellett. A 4,4 milliós Közép-afrikai Köztársaság lakosságának egyharmada katolikus. Az országban az iszlamisták irányította, lázadó Séléka mozgalom felfüggesztette az alkotmányt 2013 márciusában, miután elűzte François Bozizé elnököt. A francia és afrikai békefenntartók 2014 januárjában számolták fel a lázadók uralmát. Az elnökválasztást több ízben el kellett halasztani az országban tomboló erőszak miatt; időközben a lakosság ötöde elmenekült.


Nzapalainga érsek kifejtette, véleménye szerint a pápa kétnapos látogatása  melynek során többek között vallásközi imát is tartottak Bangui központi mecsetében – döntő és katalizáló hatású momentum volt a szétszakított közösségek újraegyesülésében. „Muszlimok és protestánsok egyaránt hozzájárultak ennek a zarándoklatnak a sikeréhez, ahogy összegyűltek a pápa körül. (…) A párbeszéd és tárgyaláskészség harangja azóta zeng ilyen hangosan és tisztán; mellette hallatszik a megállapodás, megegyezés és fejlődés harangjának szava. Erre szavaztunk mindannyian.”

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria