Ferenc pápa levélben kéri a püspököket, csatlakozzanak a felajánló imához

Ferenc pápa – 2022. március 23., szerda | 15:41

Ferenc pápa március 23-án, szerdán közzétett levelében arra kéri a világegyház püspökeit, hogy papjaikkal és híveikkel együtt csatlakozzanak a szándékához, mellyel Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ajánlja fel az emberiséget, különösen Oroszországot és Ukrajnát március 25-én.

Ferenc pápa levele a világegyház püspökeihez

Kedves Testvérem!

Majd egy hónap telt el az ukrajnai háború kezdete óta, amely napról napra mind szörnyűbb szenvedést okoz a meggyötört lakosságnak, közben még a világ békéjét is fenyegeti. Az Egyház ebben a sötét órában erőteljes felszólítást kapott, hogy járjon közben a Béke Fejedelménél és kerüljön közel azokhoz, akik a saját bőrükkel fizetnek a konfliktus következményeiért.

Hálás vagyok ebben az értelemben mindazoknak, akik nagylelkűen válaszolnak az imára, böjtre és szeretetcselekedetre szólító felhívásaimra.

Isten népének számos kérését is elfogadva, most szeretném különleges módon a Szűzanyára bízni a konfliktusban álló nemzeteket. Ahogy vasárnap az Úrangyala ima végén mondtam, március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szeretném Szűz Mária Szeplőtelen Szívének felajánlani az emberiséget, különösen Oroszországot és Ukrajnát.

Minthogy jó dolog, ha a békéért az isteni megbocsátás iránti készséggel fohászkodunk, éppen ezért bűnbánati szertartás keretében végezzük a felajánlást a Szent Péter-bazilikában, római idő szerint délután 5 órakor. A felajánlási imára előreláthatólag fél 7-kor kerül sor.

Az egyetemes Egyház gesztusa szeretne lenni ez az ima, mely ebben a drámai pillanatban az Istenhez viszi – az Úr Anyja és a mi Anyák révén – mindazok kiáltását, akik szenvednek és az erőszak befejezéséért fohászkodnak, és az emberiség jövőjét rábízza a Béke Királynőjére.

Ezért arra kérem Önt, hogy csatlakozzon ehhez a felajánlási imához és március 25-én, pénteken hívja közösségi imára a papokat, szerzeteseket és a híveket a szent helyeken, hogy Isten Szent Népe egyöntetű és szívből jövő könyörgéssel forduljon az Édesanyjához.

Ezzel kapcsolatban továbbítom Önnek az idevonatkozó felajánló ima szövegét, hogy a pénteki nap során, testvéri egységben elimádkozhassa.

Köszönöm a fogadtatást és az együttműködését. Szívből megáldom Önt és a lelkipásztori gondjaira bízott híveket. Jézus oltalmazza és a Szent Szűz védelmezze Önt! Kérem, imádkozzon értem!

Testvérként,
Lateráni Szent János székesegyház, 2022. március 21.

Ferenc

Oroszország és Ukrajna Máriának való felajánlásának teológiai hátterét, folyamatát, jelentőségét Kovács Zoltán mariológus, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektora ismertette portálunknak.

Fordította: Vértesaljai László SJ

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria