Ferenc pápa liturgikus szertartásai a nagyhéten és húsvétkor

Ferenc pápa – 2024. március 4., hétfő | 15:37

A pápai szertartásmester, Diego Ravelli érsek február 28-án közzétette a pápai szertartások hivatalos naptárát virágvasárnaptól húsvétig (március 31.), az Urbi et Orbi áldásig.

Még a nagyböjt elején járunk, de a pápai programterv – amelyet Diego Ravelli érsek, pápai szertartásmester szerdán tett közzé – már a legintenzívebb hét felé tekint, amely március 24-én, virágvasárnap kezdődik, amikor a Szent Péter téren délelőtt 10 órakor Ferenc pápa vezeti a szentmisét, Jézus jeruzsálemi bevonulására és szenvedésének óráira emlékezve. Március 28-án, nagycsütörtökön a vatikáni bazilikában a pápa délelőtt fél 10-kor mutatja be a krizmamisét, azon a napon, amikor a papok megújítják fogadalmaikat.

Nagypénteken a szokásos két pápai szertartásra kerül sor: az Úr szenvedésére való emlékezésre délután 5 órakor a Szent Péter-bazilikában, majd este negyed 10-kor a Via Crucis hagyományos szertartására a hívek fáklyái és a Colosseum boltívei között.

Március 30-án, nagyszombaton este fél 8-tól Ferenc pápa vezeti a húsvéti vigília szertartását. Húsvétvasárnap a pápa délelőtt 10 órakor a Szent Péter téren mutat be szentmisét, majd délben a pápai bazilika központi loggiájáról ad Urbi et Orbi áldást Rómára és a világra.

Forrás: Vatikáni Rádió 

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria