Ferenc pápa a madridi szeminaristákhoz: Istent helyezzétek a középpontba!

Ferenc pápa – 2024. február 8., csütörtök | 13:40

A Szentatya február 3-án fogadta a Vatikánban a papnövendékeket, akik José Cobo Cano madridi érsekkel együtt érkeztek Rómába. A 2023 szeptemberében bíborossá kreált főpásztor azért kereste fel az Örök Várost, hogy átvegye címtemplomát, a Montserrati Szűz Mária-templomot (Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli).

Az audiencián Ferenc pápa kötetlenül elbeszélgetett a papnövendékekkel, miután előre megírt beszédét átadta nekik. 

Az átnyújtott beszédben Ferenc pápa arra buzdította a szeminaristákat, hogy az Eucharisztia határozza meg gondolataikat és tevékenységüket, és szabaduljanak meg mindattól, ami lehúzza őket, a csönd, a böjt, az ima, az aszkézis és a bűnbánat segítségével.

Arra kéri őket, hogy tekintetüket függesszék mindig az Eucharisztiára, mely buzdítás, tanítás lehet számukra, ellenőriz, példát állít, gondjukat viseli. Ezáltal képesek lesznek kivonni magukat a világias lét csapdáiból, a feltűnési vágyból. Mi kell ehhez? A Szentatya a csöndet, az imádságot, a böjtöt, a bűnbánatot és az aszkézist jelölte meg eszközül, hogy ezek segítségével megszabaduljanak minden rabságtól, és teljesen Istennek éljenek.

A szent spanyol püspök, Manuel González García (1877–1940) lelkipásztori álmát idézve a pápa egy olyan szeminárium képét festette le, amelyben az Eucharisztia a legjobb ösztönző erő a pedagógiában, a legelső tanítómester és tantárgy a tudományban, míg a fegyelemben a legéberebb felügyelő. Az aszkézis legélőbb példája az anyagiak terén gondviselés, míg építészeti értelemben sarokkő. Gondoljuk végig ezeket a pontokat, hogy Istent helyezzük a középpontba, ő legyen az alap, a terv és az építész, a sarokkő. Ezt pedig csak az imádással érjük el. Jézus pedagógusként, türelmesen, szigorúan, szelíden és határozottan bánik majd velünk, attól függően, mire van szükségünk. Mert ő jobban ismer minket önmagunknál, vár és bátorít, támogat végig az úton. Ő számunkra a legnagyobb ösztönző erő, mert életünket arra szenteltük, hogy kövessük őt.

Manuel González García a fegyelemmel kapcsolatban a legéberebb felügyelőnek nevezte az Eucharisztiát, mely mindennap segít elgondolkodnunk világias elképzeléseink hiábavalóságán, a törekvés, a feltűnés iránti vágyunk fölöslegességén. Megkülönböztetés, tudomány és éberség: ezek a szeminárium kulcsszavai, melyek azonban aszkézis nélkül mit sem érnének. Párbeszédben kell lennünk Jézussal, megszabadítva szívünket minden fölöslegestől vagy olyan dologtól, ami félő, hogy elnyomja az ő szavát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria