Ferenc pápa megáldotta a győri bencés templom új harangjait

Ferenc pápa – 2016. december 8., csütörtök | 10:01

Ferenc pápa a december 7-i általános kihallgatás előtt megáldotta a győri bencés templom új harangjait a vatikáni VI. Pál terem előterében.

A Szent Ignác bencés templom igazgatója, Sárai-Szabó Kelemen OSB által vezetett harminctagú győri delegációból heten személyesen is találkozhattak a pápával – tájékoztatta az MTI-t Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora.

Tóth Tamás felidézte: a Győr főterén álló Loyolai Szent Ignác bencés templom négy harangját 1916-ban, az I. világháború idején rekvirálták, hogy ágyút öntsenek belőlük. A 100. évforduló alkalmából a helyi katolikus egyház és a győri üzletemberek összefogtak, hogy a templom visszakaphassa harangjait. A gyűjtés olyan jól sikerült, hogy a négy eltulajdonított harang helyett hatot öntethettek az innsbrucki Grassmayr harangöntő műhelyben. A hat harangot hat szentnek, Szent Mórnak, Szent Mihálynak, Szent Ignácnak, Szent Mártonnak, Szent Maurusnak, valamint Szent Placidusnak ajánlották. A harangokat Innsbruckból Rómába szállították, onnan december 8-án indulnak Magyarországra.

Tóth Tamás beszámolt arról, hogy a hat új harangot a megmaradt egy mellé advent negyedik vasárnapján, december 18-án helyezik el. Közülük kettőt Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, kettőt Várszegi Asztrik bencés főapát, kettőt pedig Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát szentel fel. Tóth Tamás hozzátette: nem mindennapi jelenség, hogy egy templomnak hét harangja legyen, jelenleg Magyarországon csak a Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén a Mátyás-templom és a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház büszkélkedhet ezzel.

Most Balázs harangszakérő, a győri delegáció tagja portálunknak elmondta, a szentatya szívélyesen fogadta őket, a zarándokoknak egy-egy rózsafüzért ajándékozott. A küldöttség átadta Ferenc pápának a győri Szent Mór Bencés Perjelség és a Grassmayr harangöntő műhely közös ajándékát, egy asztali harangot, illetve egy tájékoztató füzetet a győri bencés közösségről, valamint az általuk fenntartott bencés gimnáziumról. Most Balázs tájékoztatása szerint Ferenc pápa jezsuitaként különösen örült a Szent Ignácnak ajánlott harangnak. A találkozó végén az egyházfő a jelenlévőket arra kérte, hogy imádkozzanak érte. 

Forrás: MTI, Szent Mór Bencés Perjelség

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria