Ferenc pápa megérkezett Indonéziába

Ferenc pápa – 2024. szeptember 3., kedd | 6:52

Az ITA Airways járata szeptember 3-án, magyar idő szerint 6 óra 19 perckor landolt a jakartai Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtéren. Ferenc pápa a repülőgépnél történt fogadása után a nunciatúrára ment, ahol beteg emberek, migránsok és menekültek egy csoportjával találkozott. Az első hivatalos találkozóra szeptember 4-én, szerdán kerül sor.

Ferenc pápa a tizenhárom órás repülőút végén megérkezett Indonéziába. Magyar idő szerint 6 óra 19 perckor, helyi idő szerint 11 óra 19 perckor landolt az ITA Airways járata a jakartai Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtéren.

Az ázsiai és óceániai út Ferenc pápa 45. nemzetközi apostoli útja és pontifikátusának eddigi leghosszabb útja. Indonéziát korábban két katolikus egyházfő látogatta meg: 1970-ben Szent VI. Pál és 1989-ben Szent II. János Pál.

A repülőgép fedélzetén a Szentatya köszöntötte azt a nyolcvan újságírót, akik elkísérik ázsiai és óceániai apostoli útjára, megköszönte nekik, hogy csatlakoztak hozzá.

A Szentatyát a repülőtéren az indonéz vallásügyi miniszter és két hagyományos helyi öltözetet viselő gyermek fogadta virággal. A delegációk és a díszőrség üdvözlése után a Szentatya az apostoli nunciatúrára ment, ahol a Sant’Egidio közösség és a Jezsuita Menekültszolgálat kíséretében találkozott a betegek, migránsok és menekültek egy csoportjával.

Az apostoli út hivatalos programja holnap kezdődik, az elnöki palota előtti fogadással és a köztársasági elnöknél tett udvariassági látogatással. Ezután következik a nyilvános találkozó az állami vezetőkkel, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival.

Ezt követően a Jézus Társasága helyi tagjaival találkozik Ferenc pápa az apostoli nunciatúrán. A nap csúcspontja a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal és katekétákkal való találkozó lesz a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szeptember 4-i programot a Scholas Occurrentes fiataljaival való találkozó zárja a Grha Pemuda ifjúsági házban.

Indonézia vagy hivatalosan Indonéz Köztársaság állam Délkelet-Ázsiában. Az ország területe: 1 904 569 km². Több mint 275 millió lakosával a világ negyedik legnépesebb országa, egyben a legnépesebb muszlim többségű ország, az orszában élő katolikusok száma 8 297 000 fő. Ázsia egyetlen olyan országa, melynek területe átnyúlik a déli féltekére.

*

Az apostoli út részletes programja IDE kattintva érhető el. Az eddig megszokotthoz hasonlóan, Tőzsér Endre piarista szerzetes segítségével, a Szentatya legfontosabb beszédeit teljes terjedelmében, magyar nyelvű fordításban közreadjuk. 

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria