Ferenc pápa megérkezett Pápua Új-Guineába

Ferenc pápa – 2024. szeptember 6., péntek | 14:41

Ferenc pápa szeptember 6-án, pénteken, folytatva eddigi leghosszabb, 45. apostoli útját, Indonéziát elhagyva, csaknem hatórás, 4700 kilométeres repülőút után megérkezett Port Moresbybe, a Jacksons nemzetközi repülőtérre, látogatásának második állomására. Az apostoli út ezzel a legtávolabbi pontjára ért: 19 047 kilométerre Rómától.

Helyi idő szerint 19.09-kor (budapesti idő szerint 11.09-kor) a Ferenc pápát szállító repülőgép megérkezett a Port Moresby-i (Pápua Új-Guinea) Jacksons Nemzetközi Repülőtérre. A repülőtéren a pápua új-guineai miniszterelnök-helyettes és két, hagyományos viseletbe öltözött gyermek fogadta a Szentatyát, akik virágokat adtak át neki.

A díszőrség tisztelgése, a himnuszok elhangzása és a zászlók felvonása után a diplomáciai protokollnak megfelelően a küldöttségek bemutatása is megtörtént.

Végül a Szentatya elbúcsúzott a miniszterelnök-helyettestől, és autóval a helyi apostoli nunciatúrára ment.

*

A Szentatya hivatalos pápua új-guineai programja szombat reggel kezdődik, amikor Sir Bob Bofeng Dadae főkormányzónál udvariassági látogatást tesz, majd találkozik az állam és a polgári társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival.

Később a nap folyamán ellátogat a Caritas műszaki középiskolájába, ahol a Callan Serviceshez és az utcai szolgálathoz kapcsolódó gyerekekkel fog találkozni.

Ezt követően a Szentatya Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek püspökeivel, valamint papokkal, diakónusokkal, férfi és női szerzetesekkel, szeminaristákkal és katekétákkal találkozik a Mária, Keresztények Segítsége kegyhelyen.

Miután James Marape miniszterelnököt a helyi apostoli nunciatúrán magánlátogatáson fogadja, Ferenc pápa vasárnap reggel a Sir John Guise Stadionba utazik, ahol szentmisét celebrál. A szentmisét követően repülővel közel ezer kilométert utazik az ország távoli, északnyugati részén fekvő vanimói egyházmegyébe. Ott az egyházmegye híveivel és misszionáriusok egy csoportjával találkozik, és még aznap visszatér Port Moresbybe.

Az apostoli látogatás utolsó eseményére Pápua Új-Guineában szeptember 9-én, hétfőn délelőtt kerül sor, amikor fiatalokkal találkozik. Ugyanezen a napon Ferenc pápa Port Moresbyből a kelet-timori Dili városába utazik, apostoli útjának harmadik országába.

Az apostoli út részletes programja IDE kattintva érhető el. 

Ribat bíboros Pápua Új-Guineát bemutató írását ITT olvashatják.

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: Vatican News

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria