Ferenc pápa megkezdte eddigi leghosszabb, 45. apostoli útját

Ferenc pápa – 2024. szeptember 2., hétfő | 20:12

Ferenc pápa megkezdte 45. apostoli útját szeptember 2-án, délután. A tizenkét napig tartó út során Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba látogat.

A pápai repülőgép 17.32-kor indult a római Fiumicino repülőtérről, ezzel a Szentatya megkezdte 45. apostoli útját. A négy ázsiai és óceániai országot érintő tizenkét napos látogatás lesz a leghosszabb, amelyet Ferenc pápa Péter utódaként valaha tett. A pápai repülőgép a terv szerint szeptember 3-án, kedden 11.30 körül (GMT, azaz a greenwichi időzóna +7 óra) landol Jakartában.

Szeptember 1-jén, vasárnap, ázsiai és óceániai apostoli útjának előestéjén Ferenc pápa a római Santa Maria Maggiore bazilikába látogatott, hogy imádkozzon a Salus Populi Romani ikon előtt, a Szűzanyára bízva apostoli útját.

Indulása előtt a Szentatya a Szent Márta-házban találkozott tizenöt hajléktalan emberrel, akiket a Szeretetszolgálat Dikasztériuma segít. A Vatikáni Sajtóközpont közlése szerint Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás, a dikasztérium vezetője kísérte el a csoportot a pápai rezidenciára egy rövid látogatásra.

A Szentatya ezután autóval érkezett a római Fiumicino nemzetközi repülőtérre, ahol felszállt a pápai repülőgépre.

A Szentatya megérkezik a Rómából induló repülőgép fedélzetére

Ferenc pápa indulásakor táviratot küldött Sergio Mattarella olasz elnöknek. „Most, hogy apostoli utamra indulok Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba, amelyet az a vágy vezérel, hogy találkozzam hitbeli testvéreinkkel és mindazokkal, akik ezekben az emberi és lelki értékekben gazdag nemzetekben tanúságot tettek a szolidaritásról, a közösségről és a párbeszédről még a megpróbáltatásokkal teli időkben és helyzetekben is, örömmel tolmácsolom Önnek, elnök úr, és a szeretett olasz népnek jókívánságaimat, amelyeket a béke és a jólét szívből jövő reményével kísérek.”

Az apostoli út részletes programja IDE kattintva érhető el.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria