Ferenc pápa meglátogatott egy mexikóvárosi gyermekkórházat

Ferenc pápa – 2016. február 15., hétfő | 15:15

A Szentatya február 14-én ellátogatott a mexikóvárosi Federico Gómez Gyermekkórházba. Ferenc pápa a Guadalupei Szűzanya szavaival fordult a gyerekekhez: „Ne nyugtalankodjék a szíved, ne aggódj! Talán én nem vagyok itt, én, aki abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy anyád lehetek?”


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápa látogatása elején minden gyermekhez odalépett, hozzájuk hajolt, megsimogatta a fejüket, megölelte őket. Megajándékozta a kicsiket, és maga is ajándékokat kapott tőlük, melyeket a gyerekek készítettek neki. A Szentatyát egyikük gyönyörű hangjával lepte meg, amikor elénekelte az Ave Mariát.

Ebben a kórházban kezelik a legsúlyosabb betegségekben szenvedőket, sok gyógyíthatatlan beteget gondoznak, ápolnak itt.  Korábban II. János Pál is felkereste ezt a kórházat egyik mexikói apostoli útja alkalmával. Ezúttal harminchat fiú és lány fogadta a Szentatyát, sokan kerekesszékben ülve. 

Ferenc pápa belépett abba a szobába is, ahol azt a harangot helyzeték el színes szalagokkal feldíszítve, amit a meggyógyultak szólaltathatnak meg. A Szentatya részt vett azon az ünnepélyes eseményen, amikor két gyermek megkongatta a harangot.

Ferenc pápát Angélica Rivera, a mexikói államelnök felesége köszöntötte: azt kérte, hozza el számukra a hit világosságát. A 46 éves Angélica Rivera Mexikó egyik leghíresebb színésznője, aki házassága előtt hírnevet szerzett több sorozat főszereplőjeként. Az elnök felesége évek óta támogatóként áll a kórház mellett, kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hozzátartozók beteg gyermekeik mellett tudjanak maradni. Az itt ápolt gyermekek ugyanis egész Mexikó területéről kerülnek a kórházba, családjaik a legszegényebbek közé tartoznak.

„Köszönöm, hogy találkozhatok veletek és családjaitokkal. Rövid időre része lehetek életeteknek egy olyan alkalommal, amikor mindenki jelen van, aki benneteket ápol-gondoz. Az orvosok, a nővérek, az önkéntesek és a szüleitek” – a Szentatya e szavakkal mondott köszönetet Istennek a találkozásért.

Ezután beszédében felelevenítette az evangéliumi részletet, miszerint Mária és József elvitték a templomba a gyermeküket, hogy bemutassák az Úrnak. Ott találták az agg Simeont, aki meglátva a gyermeket nagy örömmel és hálával a karjába vette őt, és áldotta az Istent. Jézus látása két dolgot váltott ki benne: a hála érzését és annak vágyát, hogy áldást mondjon. Simeon, mint egy „nagyapa”, megtanít minket az élet két alapvető hozzáállására. Ez a hálaadás és az áldás.

„Nagyon közel érzem magamhoz Simeon tanítását, nem csak a korbeli közelség miatt – mondta Ferenc pápa. – Amikor beléptem az ajtón, és láttam csillogó szemeiteket, mosolyotokat, boldogságot sugárzó arcotokat, elfogott a hála érzése. Hála a bennetek megtapasztalt kedvességért, baráti fogadtatásért, és hála azért a szeretetért, mellyel felétek fordulnak gondozóitok. Köszönetet mondok mindazoknak, akik a legjobb tudásukat adják azért, hogy ti mielőbb meggyógyuljatok.”

A Szentatya így folytatta: „Az ember számára nagyon fontos, hogy tudja, van, aki törődik vele, aki mellette áll. Fontos tudnia, hogy szeretik, és vannak, akik a számára lehető legjobb gondoskodást keresik. Mindannyiuknak köszönetet mondok. Szeretném kérni Istent, áldjon meg benneteket. Álljon mellettetek a betegségben, kísérje családjaitokat és mindazokat, akik ebben a házban dolgoznak, és gondoskodnak arról, hogy arcotokon nap mint nap ott legyen a mosoly. Áldja meg Isten azokat, akik nemcsak gyógyszerrel, hanem a »rátok figyelés, a szeretet terápiájával« segítenek nektek, hogy örömet találjatok az itt töltött időben.” 

Ferenc pápa ezzel a történettel fordult a gyermekekhez: „Ismeritek Juan Diego történetét? Egyszer nagybátyja beteg lett, Juan nagyon elszomorodott és megijedt. Megjelent neki a Szűzanya, és így szólt hozzá: »Ne nyugtalankodjék a szíved, ne aggódj! Talán én nem vagyok itt, én, aki abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy anyád lehetek?«

Kapaszkodjunk mi is a Szűzanyába. Kérjük, ajánljon minket szent Fiának. Most hunyjuk le a szemünk – kérte a gyerekeket a pápa –, és kérjük Máriától azt, amire a szívünkben vágyunk. Aztán imádkozzuk közösen: »Üdvözlégy Mária…«

Kísérjen benneteket mindennap az Úr és a Guadalupei Szűzanya. Köszönöm nektek a találkozást, és kérlek, imádkozzatok értem” – búcsúzott a gyermekektől Ferenc pápa.

Majd – a közös nyelvnek köszönhetően – még hosszan beszélgetett a kórház munkatársaival, a gyerekekkel, akik alig akarták őt útjára engedni körükből. A pápa felkereste betegágyuknál azokat a gyerekeket is, akik nem tudtak részt venni a találkozón.

Fordított: Trauttwein Éva

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió német nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria