Ferenc pápa megnyitja a Vatikáni Titkos Levéltárat

Ferenc pápa – 2019. március 4., hétfő | 17:31

Alapvető fordulat következett be Ferenc pápa most hozott döntése nyomán: 2020. március 2-tól kutathatóvá válik a Vatikáni Titkos Levéltár XII. Piusz pápasága idejét érintő anyaga.

A jövőbeli tudományos kutatás lehetőségét az a hatalmas munka teremtette meg, melyet XVI. Benedek pápa rendelt el 2006-ban; tizenkét levéltáros tizenkét éven át dolgozott az óriási levelezés és egyéb dokumentációs anyag katalogizálásán, részben digitális rögzítésén, melynek révén a történészek akár interneten keresztül is kutathatják a számukra még ismeretlen forrásokat. A XII. Piusz pápa 1939. március 2-án történt megválasztásától 1958. október 9-én bekövetkezett haláláig terjedő időszak válik kutathatóvá.

Március 4-én, hétfőn Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a Vatikáni Titkos Levéltár munkatársainak 75 fős közösségét, élén José Tolentino de Mendonça érsek levéltárossal és Sergio Pagano prefektus püspökkel. A Szentatya bevezetőjében utalt arra, hogy a közelmúltban, 2018. december 4-én kihallgatáson fogadta az Apostoli Könyvtár és Vatikáni Titkos Levéltár munkaközösségeit. A mai audiencián egyben Isten Szolgája XII. Piusz pápa megválasztásának 80. évfordulójáról is megemlékeztek.

Ferenc pápa XII. Piusz alakja kapcsán arra emlékeztetett, hogy a 20. század egyik legszomorúbb és legsötétebb időszakában, a világháborús konfliktus idején és az azt követő háborús újjáépítés során kormányozta az Egyház hajóját. Alakját sok szempontból vizsgálták és kutatták, vitatták és nem egyszer kritizálták, esetenként előítélettel vagy túlzással. Mára azonban kiegyensúlyozottabb megvilágításba került Piusz pápa személye. XVI. Benedek pápa kifejezett kívánságára 2006-tól a Vatikáni Titkos Levéltár, a Szentszék és Vatikán Városállam Történelmi Levéltárai anyagát egy közös projekt keretében folyamatosan dolgozták fel XII. Piusz pápa idejére vonatkozóan. Ezt az anyagot Szent II. János Pál és Szent VI. Pál pápa már részben elérhetővé tette a kutatások számára.

Ferenc pápa köszönetet mondott a Vatikán levéltárosainak türelmes és aprólékos munkájukért, amit e tizenkét év során folytattak. Csendes és feltűnés nélküli munkájukat a pápa a „méltóságteljes fa” számára kedves hasonlatával írta le: ahogy a fa a gyökereivel a földbe kapaszkodik, hogy annak erejéből ágait az ég felé nyújtsa, a levéltárosok a gyökerek után kutatnak, hogy a fa gyümölcseit életben tartsák.

Ezek után a Szentatya ünnepélyesen bejelentette, hogy „megnyitja a kutatók konzultációs munkája számára a XII. Piusz pápaságára vonatkozó levéltári anyagot megválasztásától kezdve egészen az 1958. október 9-én Castel Gandolfóban bekövetkezett haláláig”. „Úgy döntöttem – fogalmazott Ferenc pápa –, hogy a XII. Piusz pápaságára vonatkozó levéltári anyagot egy év múlva, Eugenio Pacelli bíboros Péter utódává történő megválasztása 80. évfordulója után egy évvel, 2020. március másodikán nyissuk meg.” Végül reményét fejezte ki, hogy a gondos kutatómunka hozzájárul XII. Piusz méltatásához, hiszen ő a nehéz helyzetekben is bölcs emberi és keresztény döntéseket hozott. Az Egyház nem fél a történelemtől, sőt szereti és ápolja azt – mondta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria