Ferenc pápa mindenkit meghív a jövő Egyházának építésére – Ajándéktárgyak készültek az Ecclesiánál

Hazai – 2023. április 27., csütörtök | 17:15

A Szentatya április 28–30. közötti magyarországi apostoli látogatásával kapcsolatban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) azzal bízta meg az Ecclesia Szövetkezetet, hogy gyártsák le a pápalátogatáshoz kapcsolódó ajándéktárgyakat. Erről kérdeztük az Ecclesia Városháza utca 1. szám alatt lévő üzletében Tóth-Botzheim Ágnes gazdasági vezetőt és Kis-Gadó Anita nagykereskedelmi vezetőt.

Tóth-Botzheim Ágnes emlékeztetett rá: a pápalátogatás hivatalos logójával ellátott emléktárgyak kizárólag náluk lesznek elérhetők. Ide tartoznak a kis zászlók is, amelyeket az MKPK felkérésére gyártottak, nagyobb mennyiségben. Ezzel a zászlóval fogadják majd a gyerekek a repülőtéren az április 28-án, pénteken Budapestre érkező Szentatyát, és ezeket lengetik végig azon az útvonalon, ahol elhalad a pápai konvoj, és a vasárnap délutáni búcsúztatáson is. Ezek a zászlók kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.

A zászlókon kívül egyéb ajándéktárgyak is készültek, rendkívül szoros határidőre. Mindenkivel egyeztettek, látványterveket készítettek.

Készültek karkötők, szalagos kitűzők, kulcstartók, rózsafüzérek, hűtőmágnesek, baseballsapka, imakép, és ministránscsemege is, két változatban: az egyik a natúr, olyan ízű, mint az ostya, a másik pedig csokis.

Kis-Gadó Anita és Tóth-Botzheim Ágnes részletesen bemutatták az ajándéktárgyakat: a szalagos kitűző olyan, mintha könyvjelző lenne; a hátoldalán a Szentatya békeimája olvasható, illetve rajta van a pápalátogatás logójával ellátott kitűző is. Sima kitűző is készült, szintén logóval, Ferenc pápa arcképével, ebből kétfajta van. Hűtőmágnesből háromféle: az egyiken a logó szerepel, a másik kettőn a pápa arcképe, illetve a logó. Kulcstartóból is háromféle készült.

Szilikonkarkötőt is gyártattak, rajta a logóval, csakúgy mint a baseballsapkán, „Krisztus a jövőnk” mottóval.

Ferenc pápa-medál is készült, melynek csomagolásán szerepel az MKPK által közzétett, a pápalátogatás kegyelmeiért szóló imádság. Az imaképen Ferenc pápa látható a Szentlélek jelképével, egy fehér galambbal, a hátoldalán pedig a Szűzanyához intézett békeimája olvasható.

A Szentatya békeimája Szűz Máriához

„Fogadd el, ó Égi Édesanyánk, az imánkat!
Tengernek csillaga, kérünk, hogy ne vesszünk el a háború viharában!
Te, az Új Szövetség frigyládája,
mutasd meg számunkra a megbékélés lehetőségeit és útjait!
Kérünk, hogy vezesd vissza a világot az isteni harmóniához!
Vess véget a gyűlöletnek, csillapítsd a bosszúvágyat,
taníts meg minket megbocsátani!
Szabadíts meg minket a háborútól,
őrizd meg a világot a nukleáris fenyegetéstől!
Rózsafüzér Királynője,
ébreszd fel bennünk újra a szeretet és az imádság iránti igényt! Családok királynője, mutasd meg az embereknek a testvériség útját!
Béke Királynője, esdd ki a békét az egész világ számára!”

Mindezeken kívül számos, az elmúlt években és az utóbbi időben Ferenc pápa neve alatt megjelent, illetve róla szóló könyv kapható a boltban; a Magyar Kurír, a Szent István Társulat, a Jezsuita Kiadó, az Agapé és a Vigilia kiadványai. Így a Christus vivit kezdetű apostoli buzdítás is, amelyből részletek hangzanak majd el április 29-én, szombaton délután a Papp László Arénában, a Szentatya és a fiatalok találkozóján.

Megemlítendő Andrea Riccardi Perifériák című könyve, amely Ferenc pápa egyik legfontosabb üzenetét tartalmazza: vigyük el a hitet a hajléktalanoknak, a szegényeknek, a menekülteknek. Itt van a polcon Szabó Ferenc SJ Viharban – Egyházunk az ezredforduló után című könyve, valamint Ferenc pápa A remény tanúi és magvetői legyünk! és Jó együtt – Gondolatok házaspároknak és családoknak címmel megjelent kötetei. A Kedves Ferenc pápa! és a Kedvesség, köszönet, bocsánatkérés – Ferenc pápa című könyvek pedig a gyerekeknek szólnak.

Bertalan Csaba boltvezető megjegyezte: a kiadványok különböző korosztályokat szólítanak meg, ahogyan Ferenc pápa is minden emberhez szól, mindenkihez van mondanivalója.

A zászló kivételével a felsorolt ajándéktárgyak és a ministránscsemege is kereskedelmi forgalomba kerül, melyeket meg lehet vásárolni. Az Ecclesia munkatársai kint lesznek szombaton az Arénában, ahol a Szentatya fiatalokkal találkozik, vasárnap pedig a pápai szentmise idején két helyszínen is, a Szabadság téren és a Bihari János utca–Alkotmány utca kereszteződésénél találhatjuk meg őket, az áldoztatósátrak mellett. Ezeken a helyeken árusítják az ajándéktárgyakat, melyek kaphatók lesznek az Ecclesia Szövetkezet webáruházában is (www.ecclesia.hu).

A pápalátogatás után is árusítani fogják ezeket budapest-belvárosi, Városháza utca 1. szám alatti könyv-, kegytárgy- és régiségüzletükben.

Kérdésünkre, lélekben hogyan készülnek másfél éven belül a második pápalátogatásra, mit várnak a katolikus egyházfő magyarországi apostoli útjától, Tóth-Botzheim Ágnes elmondta: természetesen számukra is nagy öröm, hogy ismét hazánkba jön a Szentatya, és ugyanilyen érzéssel várják a látogatást az Ecclesia munkatársai is. Bertalan Csaba, a bolt vezetője áldoztatóként vesz részt a pápai szentmisén. Hozzátette: a pápalátogatás mindenképpen összehozza a hívőket.

Kis-Gadó Anita reméli, hogy ennek az élménynek az ereje később is megmarad sok emberben, igazi gyümölcsöt hoz. Kiemelte: bár a határidő rövid volt a zászlók és az ajándéktárgyak elkészítésére, a munkatársak összefogtak, mindenki kivette a részét a munkából, és lelkiekben is felkészültek a Szentatya látogatására.

A pápalátogatás mottójáról – Krisztus a jövőnk – Bertalan Csaba elmondta:

Krisztus a jövőbe tekint, és Ferenc pápa is a jövő Egyházát építi, mindenkit meghív erre, nem személyválogató, ahogyan Jézus is mindenkit meghívott az üdvösségre.

A béke mellett ez lehet a központi üzenete a pápalátogatásnak.

Szerző: Bodnár Dániel

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria